четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1025 прочитания

    ЕК за GDPR: Резултатите са добри, но усилията трябва да продължат

    24 юли 2019, 14:28 a+ a- a

    Към днешна дата всички държави членки с изключение на три (Гърция, Португалия и Словения) са актуализирали националните си закони за защита на данните в съответствие с правилата на ЕС. Това сочи доклад на Европейската комисия за въздействието на правилата за защита на данните малко повече от година след влизането в сила на GDPR.

    В доклада се стига до заключението, че повечето държави членки са създали необходимата нормативна уредба и че новата система за укрепване на прилагането на правилата за защита на данните започва да функционира добре. Предприятията развиват култура на спазване на изискванията, а гражданите стават все по-осведомени за своите права. В същото време сближаването в посока високи стандарти за защита на данните напредва в международен план.

    Общият регламент относно защитата на данните повиши осведомеността на гражданите на ЕС за правилата за защита на данните и за техните права, както показва проучване на Евробарометър, публикувано през май 2019. Въпреки това само 20% от европейците знаят кой публичен орган носи отговорност за защитата на техните данни. Това е причината, поради която Европейската комисия стартира това лято нова кампания за насърчаване на европейците да четат декларациите за поверителност и да оптимизират настройките за неприкосновеност на личния живот.

    Въпреки че новите правила за защита на данните постигнаха много от своите цели, съобщението на Комисията също така съдържа конкретни стъпки за по-нататъшно засилване на тези правила и тяхното прилагане:

    Един континент, един закон: Комисията ще продължи да наблюдава законите на държавите членки, за да се гарантира, че уточняващите национални разпоредби, свързани с Общия регламент относно защитата на данните, са в съответствие с регламента, и че няма свръхрегулиране от страна на националното законодателство. Ако е необходимо, Комисията няма да се поколебае да използва инструментите, с които разполага, включително процедурата за нарушения, за да гарантира, че държавите членки правилно транспонират и прилагат правилата.

    Предприятията приспособяват своите практики: Спазването на регламента помогна на предприятията да повишат сигурността на своите данни и да използват неприкосновеността на личния живот като конкурентно предимство. Комисията ще подсили набора от инструменти за предприятията, съдържащ се в Общия регламент относно защитата на данните, за да се улесни спазването, като разработи например стандартни договорни клаузи, кодекси за поведение и нов механизъм за сертифициране. В допълнение, Комисията ще продължи да подпомага малките и средните предприятия при прилагането на правилата.

    Засилена роля на органите за защита на данните: Органите за защита на данните осъществяват по-тясно сътрудничество в рамките на Европейския комитет по защита на данните. До края на юни 2019 чрез механизма за сътрудничество са разгледани 516 трансгранични случая. Комитетът следва да засили водещата си роля и да продължи изграждането на култура на защита на данните в целия ЕС. Освен това Комисията насърчава националните органи за защита на данните да обединят своите усилия, например чрез провеждане на съвместни разследвания. Европейската комисия ще продължи да финансира националните органи за защита на данните в усилията им да достигнат до заинтересованите страни.

    Правилата на ЕС — отправна точка за по-добра защита на данните в целия свят: Все повече държави по цял свят приемат модерни правила за защита на данните, като използват стандарта на ЕС в тази област като отправна точка. Това сближаване във възходяща посока открива нови възможности за безопасни потоци от данни между ЕС и трети държави. Комисията ще засили още повече диалога си относно адекватното ниво на защита, включително в областта на правоприлагането. По-специално, тя има за цел да приключи текущите преговори с Корея през идните месеци. Освен адекватното ниво на защита, Комисията си поставя за цел да проучи възможността за изграждане на многостранни рамки за обмен на данни в условията на доверие.

    В съответствие с Общия регламент относно защитата на данните Комисията ще докладва за неговото изпълнение през 2020, за да оцени постигнатия напредък след две години на прилагане.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 47 минути
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 2 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 4 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 5 часа
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 5 часа
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки