петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1919 прочитания

    Номинираната за посланик на САЩ у нас ще се бори с корупцията и за диверсифициране на енергийните ни доставки

    Горда съм да бъда първата американка от кюрдски произход, номинирана за посланик, заяви Херо Мýстафа пред Сенатската комисията по външни отношения
    01 август 2019, 10:11 a+ a- a

     

    "Ще фокусирам работата на Посолството върху следните приоритети, които бих категоризирала като трите „С“ – свързаност, сътрудничество и срещу корупцията". Това подчерта номинираната за посланик в България Херо Мýстафа по време на изслушване пред Сенатската комисията по външни отношения.

    "По въпроса за свързаността. Ако номинацията ми бъде одобрена, ще работя за задълбочаване на връзките между България и Запада по всички направления, включително икономическите, военните, търговските, културните и междучовешките отношения. Това се отнася и до гражданското общество, включително жените и младежите", посочи Мустафа.

    "България е силен съюзник в НАТО. И имам удоволствието да споделя, че днес правителството на България под ръководството на министър-председателя Бойко Борисов финализира процеса по ратифициране на сделката за закупуване на осем изтребителя F-16 от Съединените щати. Това представлява съществена стъпка напред към модернизиране на българските въоръжени сили според стандартите на НАТО и ние оценяваме важната роля на Конгреса в подкрепа на тази сделка", подчерта бъдещият американски посланик у нас.

    "Аз се ангажирам да работя и за разширяването на нашите икономически отношения. Повишаването на прозрачността, предвидимостта и стабилността в инвестиционния климат имат ключова роля за засилване на икономическите връзки. Ако номинацията ми бъде одобрена, ще работя за осигуряване на условия на равнопоставеност за американските фирми в България".

    По въпроса със сътрудничеството Мустафа коментира, че би искала да работи "с всички колеги от региона за насърчаване на регионалното сътрудничество. България играе положителна роля в региона и заема лидерска позиция в напредъка по интеграцията на Западните Балкани. България също така подкрепи неотдавна подписаното Преспанско споразумение между Гърция и Република Северна Македония".

    Тя коментира и енергийната сигурност, която е важна част от националната сигурност. "България внася по-голямата част от енергийните си ресурси от Русия, включително почти цялото си ядрено гориво и природен газ. Ако моята номинация бъде одобрена, ще работя в подкрепа на усилията на България да диверсифицира енергийните си доставки, което включва и междусистемната газова връзка България – Гърция".

    Херо Мýстафа посочи, че ако номинацията й бъде одобрена, ще работи с България в борбата с корупцията и за укрепване върховенството на закона, което е ключово за продължаващия растеж на България.

    По време на изслушването тя отбеляза, че е горда да бъде първата американка от кюрдски произход, номинирана за посланик. "В публиката е моят баща, невероятен мъж, дал толкова много от живота си, за да можем ние да живеем свободни и да имаме достъп до различни възможности. Моята силна и смела майка, опората на нашето семейство, също е тук днес", подчерта Мустафа.

    "Моят любящ съпруг Равниш Гарг е с нашата четиригодишна дъщеря Ариана и ни гледа на живо заедно с моите роднини по съпружеска линия в Индия. В публиката са и моят невероятно трудолюбив брат Хилоу, моята снаха Уилоу, заедно с племенницата ми Зара и моята почти двегодишна дъщеря Ашна, която е с майка ми".

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 6 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 6 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 7 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 7 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 9 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години