сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1474 прочитания

    България в конкуренция за южнокорейска инвестиция за 1.5 млрд. долара

    Става дума за завод за акумулаторни батерии
    12 август 2019, 09:18 a+ a- a

    "Готвим се през септември да подпишем договор с южнокорейска компания за инвестиция от 1.5 млрд. долара". Това съобщи в Туркменистан премиерът Бойко Борисов.

    По думите на премиера става дума за завод за акумулаторни батерии.

    Министърът на икономиката Емил Караниколов уточни, че представители на концерна и в момента оглеждат терени у нас, но "сме още в много ранен етап и в конкуренция с други държави" за инвестицията.

    Борисов обърна внимание на големите количества газ, с които Туркменистан разполага. "Над 5 млрд. куб. метра отиват за Русия от тук, три тръби имат огромни и би могло за нашия газоразпределител „Балкан“ да идва газ, за да има тази диверсификация, която Третият либерализационен пакет изисква", изтъкна премиерът.

    Министър-председателят Борисов отбеляза, че след първата му среща с президента Гурбангули Бердимухамедов вече има български компании, които изпълняват поръчки в Туркменистан. Премиерът посочи, че Туркменистан има производство, от което стопанството ни има нужда, а същевременно домакините проявяват интерес към нашите индустриални зони и високи технологии. Голям интерес имат към нашето машиностроене, подчерта Борисов.

    Той добави, че с президента на Туркменистан са постигнали договореност да бъде организирана среща на министри от двете страни, които да посетят местата, където има висока добавена стойност, за да може в началото на годината да се подпишат нови споразумения.

    Постигната е също така договореност двете страни взаимно да си предоставят по един офис в София и в Ашхабад за улесняване на връзките между България и Туркменистан. С този офис ще бъдем и гарант за бизнеса, да бъде по-окуражен, че ще има подкрепа, добави министър-председателят Бойко Борисов.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 33 минути
    преди 3 часа
    преди 5 часа
    EY и denkstatt се обединяват в една от най-големите консултантски компании в областта на ESG у нас
    denkstatt става част от мрежата на EY в Австрия, България, Румъния, Унгария и Словакия и ще бъде позната под марката EY denkstatt
    преди 6 часа
    Google отмени някои от изискванията си, касаещи служители на нейни доставчици
    Това може да помогне на технологичния гигант да избегне договаряне със синдикатите
    преди 21 часа
    Проучване: 15% от офисите в София са празни
    Броят на операторите на гъвкави работни пространства в столицата е 63, предлагат общо 8717 работни места
    преди 24 часа