вторник, 20 август 2019   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  787 прочитания

  Захариева: Надяваме се скоро да видим японски автомобилопроизводител у нас

  Борисов призова за повече японски инвестиции и туристи
  13 август 2019, 14:43 a+ a- a

   

  „Иска ми се да видим повече японски инвестиции в България. Вече има доста големи японски компании на нашия пазар и много се надяваме да видим в скоро време и производител на автомобили, не само производител на авточасти от Япония в България“, подчерта вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, която прие в София министъра на външните работи на Япония Таро Коно.

  Екатерина Захариева отбеляза, че след първото посещение на японски премиер у нас - Шиндзо Абе, миналата година, стокообменът между двете страни се е увеличил с 30% и възлиза на 214.7 млн. долара. Външните министри сега бяха единодушни, че въпреки стабилния растеж, двустранните икономически отношения имат много по-голям потенциал.

  Захариева отбеляза, че 14 хиляди туристи посещават България, но с Таро Коно ще работят за откриване на директна авиолиния София – Токио, която да спомогне за увеличаването на туристическия обмен между страните.

  Таро Коно е в София в първо от 12 г. насам посещение на японски външен министър. То съвпада с три юбилейни годишнини в двустранните отношения – 80 г. от установяване и 60 г. от възстановяване на дипломатическите отношения, както и 110 г. от първите официални контакти между двете страни. Екатерина Захариева благодари на Таро Коно, че е приел поканата й само четири месеца след нейната визита в Токио.

  Премиерът Борисов, който също се срещна с Коно, определи като положително активизирането на двустранния политически диалог на високо равнище и предаде своите искрени поздрави на премиера Шиндзо Абе, който през януари 2018 осъществи първата визита на японски министър-председател в България.

  Борисов изрази увереност, че срещите на високо ниво ще дадат допълнителен импулс на икономическите връзки, което от своя страна е предпоставка за увеличаването на обема и обхвата на японските инвестиции, както и на броя на японските туристи в България.

  Българският министър-председател акцентира върху интереса на България да увеличи износа си за Япония, както и да се засилят бизнес контактите в области като информационни и комуникационни технологии и автоматизация, машиностроене, производство на автомобилни части, строителство.

  Борисов приветства обявената от японския министър-председател Абе инициатива за сътрудничество със Западните Балкани.

  В рамките на разговора министър-председателят Бойко Борисов акцентира и върху влизането в сила на споразуменията между ЕС и Япония за стратегическо и икономическо партньорство. Според премиера това ще окаже допълнително благоприятно влияние и на българо-японското сътрудничество.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 4 часа
  Политически хаос в Италия: премиерът подаде оставка
  Президентът трябва да реши дали да свика предсрочни избори или да състави нова коалиция
  преди 5 часа
  Топ икономист: Има 70% шанс за рецесия в Европа
  Петте най-големи икономики на Стария континент са разсеяни от собствените си проблеми и не са ангажирани с политики за растеж, счита главният икономист на Allianz
  преди 7 часа
  Шефът на Lufthansa: Ще останат 12 авиокомпании в света
  Отслабващата икономика ще ускори консолидацията на сектора, счита Карстен Шпор
  преди 10 часа
  13 са кандидатите за АЕЦ "Белене"
  Вижте кои компании имат интерес да стоят втората АЕЦ у нас