сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1907 прочитания

    Fitch Ratings: България ще въведе еврото най-рано през 2023

    Вижте кои са основните плюсове и минуси от присъединяването към еврото според рейтинговата агенция
    22 август 2019, 17:28 a+ a- a

    Въвеждането на еврото в страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) ще бъде положителна стъпка за тяхната суверенна кредитоспособност. Това отбелязва в нов доклад рейтинговата агенция Fitch Ratings.

    Достъпът до статута на резервната валута на еврозоната и вероятното намаляване на дела на дълга в публичния сектор, деноминиран в чуждестранна валута, биха имали пряко положително въздействие върху суверенния рейтинг на страните.

    България официално започна процеса по присъединяване към механизма ERM II през юли 2018 и очаква решение до края на 2019. Fitch смята, че най-ранното приемане на еврото за България може да стене през януари 2023 при условие, че успешно отговоряме на ERM II критериите, както и на по-широките критерии за конвергенция.

    Според Fitch основните ползи от членство в еврозоната включват: достъп до статут на резервна валута, който елиминира риска от самостоятелни действия при валутни кризи, подпомага чуждестранното търсене на вътрешни финансови активи и допринася за гъвкавост при фискалното и външно финансиране; намалявана не кредитният риск; достъп до надеждната рамка на Европейската централна банка за парична политика и средства за ликвидност за банките; по-ниски транзакционни разходи и увеличени търговски и капиталови потоци с останалата част от еврозоната; допълнителни възможности за външно финансиране за страни в криза.

    Основните минуси от присъединяването към еврото включват: загуба на гъвкавост на паричната и валутната политика; макро- и финансови рискове от прекомерния приток на капитал, включително потенциален скок на цените на кредитите; потенциал за силен дефлационен натиск в ситуации, когато има прекомерни излишъци по текущата сметкаq; потенциално задължение да се предоставя финансова подкрепа на други държави от еврозоната в случай на кризи.

    Във Fitch вярват, че най-големите бенефициенти при приемането на еврото са държави със слаби външни финанси, които биха се възползвали от статута на резервната валута; държави с високи нива на заеми в евро за частния и публичния сектор ("евроизация"); и държави с "привързани" валутни курсове (тъй като това, че ще загубят независимата си парична политика, би имало минимално въздействие).

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 8 часа
    Проучване: 15% от офисите в София са празни
    Броят на операторите на гъвкави работни пространства в столицата е 63, предлагат общо 8717 работни места
    преди 9 часа
    Турция ще предлага визи за дигитални номади
    Могат да кандидатстват жители на ЕС, на Обединеното кралство, САЩ, Канада, Швейцария, Русия, Украйна и Беларус
    преди 10 часа
    преди 10 часа
    FlixBus с нови маршрути от и до България за лятото
    Нови линии ще свързват София и Атина, Бургас и Истанбул, както и Румъния с българското Черноморие
    преди 13 часа
    Дава се възможност бебетата да бъдат ваксинирани срещу коклюш по-рано
    В България регистрираните до момента случаи на коклюш са 314, спрямо 4 за същия период на 2023 г.
    преди 13 часа
    Сирма се подготвя за двойно листване на борси в САЩ и Европа и нови придобивания
    Групата ще обедини всички дъщерни дружества под единен бранд