петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3533 прочитания

    Кока-Кола ХБК България разшири производството си в Костинброд

    Инвестицията е близо 40 млн. лв., заводът ще произвежда напитки и за износ
    26 август 2019, 14:01 a+ a- a

    Кока-Кола ХБК България обяви, че е инвестирала близо 40 млн. лв. в разширение на производствения си център в гр. Костинброд.

    Старт на новите производствени мощности беше даден на 26 август 2019 от министър-председателя на Република България Бойко Борисов и Юрг Буркхалтер - изпълнителен директор на Кока-Кола ХБК България.

    Новата инвестиция дава възможност на компанията да произвежда напитки и за износ – Румъния, Сърбия и Гърция и в други държави в региона.

    „Инвестицията от 40 млн. лв. ще превърне Костинброд в истински европейски мега завод. Новата бутилираща линия за PET бутлики е най-модерната във всички 28 държави в Групата на Кока-Кола ХБК. Тя е 25% по-бърза от другите линии, консумира 20% по-малко енергия и удвоява продукционния ни капацитет. По този начин България се превръща регионален център за износ на продукция – за държави като Румъния, Сърбия и Гърция. В Кока-Кола обаче сме отдадени и на повече от това да произвеждаме най-популярните напитки в света. Ние се грижим за природата.Тази година, например, заводът в Костинброд ще използва 600 тона рециклиран PET материал като един от елементите в нашето пътуване към „Свят без отпадъци“, сподели Юрг Буркхалтер, изпълнителен директор на Кока-Кола ХБК България.

    „Кока-Кола ХБК България има огромни производствени мощности тук на стойност над 200 млн. лева и е разкрила хиляди работни места. Все повече са инвестициите в реална икономика в България и Кока-Кола ХБК България, благодарение на тези нови производствени мощности, ще изнася за Румъния, Сърбия, Гърция и региона. Затова искам да ги окуража и да им пожелая успех“, коментира Бойко Борисов, министър-председател на Република България.

    Обновяването на мощности на завода цели и по-ефективно използване на ресурсите. Освен че намалява с 20% консумираната електроенергия, новата бутилираща линия ще намали с 3,3% използваната вода за 1 литър произведена напитка.

    Линията ще произвежда средно 9000 бутилки от 0.5 л. повече на час, а в допълнение към нея е въведена и изцяло роботизирана система за подмяна на матриците за различните разфасовки. Освен познатите на потребителите опаковки от 0.5 л., 1.25 л. и 1.5 л., с новото оборудване компанията въведе за първи път в България и нова разфасовка от 1 л. PET опаковка за Coca-Cola, Fanta и Sprite. Обявената инвестиция покрива и разширяване на складовата база на завода, за да могат да бъдат посрещнати нуждите на новото регионално производство. В подготовка е и изграждането на водопровод, който не само ще допринесе за задоволяване на нуждите на производството, но и ще бъде от полза и за пълноценното захранване с вода на жителите на с. Волуяк и гр. Костинброд. В процес е също и разширяване и реконструиране на прилежащата инфраструктура на завода.

    Производството на Кока-Кола в България датира от 1965 г. и годишно компанията произвежда над 300 млн. литра напитки и инвестира над 105 млн. лв. в местни доставчици. Само за 2018 г. компанията е платила към държавния бюджет 84 млн. лв. в данъци и такси. Днес Системата на Кока-Кола в България се състои от 5 юридически лица, а Кока-Кола ХБК разполага със 7 дистрибуционни центъра и осъществява производството си за местния пазар и за износ в 2 български града – Банкя и Костинброд.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 3 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 3 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 4 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 4 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 6 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години