четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1314 прочитания

    Кристин Лагард представи приоритетите си за Европейската централна банка

    Комисията по икономически и парични въпроси в ЕП гласува назначението на Лагард за председател на ЕЦБ
    05 септември 2019, 11:10 a+ a- a

     

    Евродепутатите от комисията по икономически и парични въпроси към Европейския парламент препоръчаха Кристин Лагард за поста на председател на ЕЦБ. 37 евродепутати гласуваха в подкрепа на назначаването й, 11 - „против“ и 4 - „въздържал се“. Окончателното гласуване в пленарна зала за потвърждаване на кандидатурата се очаква да се проведе по време на пленарната сесия на ЕП от 16 до 19 септември. Изслушването в сряда позволи на евродепутатите от парламентарната комисия по икономически и парични въпроси да oценят кандидата и да изготвят препоръка дали Лагард трябва да получи подкрепа от Парламента.

    Лагард се съгласи, че е време да бъде преразгледана паричната политика на ЕЦБ с цел да бъдат адресирани новите предизвикателства като небанковото кредитиране, финансовите технологии, криптовалутите и климатичните промени. Тя подчерта, че ще се бори за това климатичните промени да се превърнат в приоритет за ЕЦБ, имайки предвид, че те могат да доведат до „критични рискове на макро ниво“. Финансирането на екологичния преход е нещо, което всички икономически субекти, включително ЕЦБ, ще трябва да поставят като приоритет.

    Лагард също така отбеляза, че макар количественото облекчаване, предприето от ЕЦБ, наистина е довело до някои негативни ефекти, цялостните резултати от тази политика са положителни и тя очаква тази “много благоприятна позиция да се запази за дълго време“.

    Бившият шеф на МВФ заяви, че комуникирането и разясняването на решенията на банката на хората ще бъде една от основните й задачи като бъдещ председател на банката. „Необходимо е Европейската централна банка да разбира и да разяснява своите решения не само на пазарите, но и на хората“, заяви тя.

    Кристин Лагард бе номинирана през юли 2019 от лидерите на страните в ЕС за наследник на Марио Драги, чийто мандат изтича в края на октомври. Тя беше изпълнителен директор на Международния валутен фонд от 2011, а преди това е заемала няколко пъти министерски постове във Франция, включително като министър на икономиката, финансите и промишлеността от 2007 до 2011.

    Председателите на ЕЦБ се назначават за еднократен мандат от осем години по решение на държавните и правителствените глави в ЕС, но преди това Парламентът трябва да изрази становището си. Мнението на депутатите не е обвързващо за Европейския съвет, но има тежест за легитимността на кандидата, тъй като идва от демократично избрания орган на ЕС.

    Ако Лагард получи поста, тя ще бъде първата жена начело на ЕЦБ.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 4 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 8 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 9 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 10 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам