четвъртък, 18 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4019 прочитания

    Краят на една ера: Джак Ма се оттегля от Alibaba

    Светът е голям, все още съм млад, искам да изпробвам нови неща, отбеляза основателят на най-голямата компания за електронна търговия в света
    10 септември 2019, 12:14 a+ a- a

    Стив Джобс на Китай. Така определят китайския предприемач Джак Ма. Преди 20 години той основа онлайн платформата Alibaba, която стана най-голямата компания за електронна търговия в света, а Ма стана най-богатият китаец.

    На връх 55-ия си рожден ден той се оттегля като председател на съвета на директорите на компанията, с което слага край на една ера за Alibaba.  Това е част от плана за предаване на ръководството на онлайн платформата, обявен преди година. През миналия септември Джак Ма се отказа от поста изпълнителен директор.

    Даниел Жанг, който в момента е изпълнителен директор на Alibaba, ще го замести на поста председател на съвета на директорите. Джак Ма ще остане член на Alibaba Partnership, която има правото да номинира по-голямата част от съвета на директорите.

    "Смятам, че ще бъде много трудно да бъде заместен човек като Джак Ма", отбелязва Ребека Фанин, автор на книга за китайските технологични гиганти, цитирана от BBC. "Няма друг като него. Той е Стив Джобс на Китай", посочва тя.

    Във видео пост Ма подчертава: "Аз съм човек, който винаги гледа напред. Не искам да се обръщам назад".

    В отворено писмо, с което обявява напускането си, Ма пише: "Все още имам много мечти, които искам да реализирам. Тези, които ме познават, знаят, че не обичам да стоя без работа. Светът е голям, все още съм млад, искам да изпробвам нови неща".

    Бившият учител по английски е обявявал в миналато, че иска да се занимава с филантропия с фокус върху образованието в селата.

    Успехът и колоритният му начин на живот направиха Ма един от най-разпознаваемите китайски бизнесмени. Компанията в момента се оценява на 480 млрд. долара, а Ма е най-богатият човек в Китай с лично богатство от 38.6 млрд. долара.

    Кой е Джак Ма?
    Бизнесменът е роден в бедно семейство в източния китайски град Ханчжоу и започва кариерата си като учител. Купува първия си компютър на 33-годишна възраст и е изненадан, когато в резултатите от търсенето му за "бира" не излиза нито една китайска марка. Без компютърно образование, той основава Alibaba в апартамента си, след като убеждава група приятели да инвестират в начинанието му.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 13 часа
    Петя Димитрова, АББ: Няма основания да се очаква, че лихвите ще се повишат с въвеждането на еврото
    Между 300 и 400 млн. лв. се очаква да изразходват банките у нас за въвеждането на еврото
    преди 14 часа
    В София ще се проведат първите в България конференция и хакатон, посветени на Ethereum
    ETHSofia ще се състои между 17 и 19 октомври в Иновационен форум „Джон Атанасов“
    преди 14 часа
    ОББ: Очакваме по-висок икономически растеж през тази година в сравнение с 2023
    Пазарът на труда се характеризира с ограничено предлагане на квалифициран персонал и относително високо търсене, което се отразява във висок ръст на средната работна заплата
    преди 15 часа
    Tesla ще съкрати над 10% от работната си сила
    Двама висши мениджъри също се оттеглят
    преди 17 часа
    Sameday планира 200% увеличение на точките за доставка извън дома в България
    Експанзията до 1500 точки до края на 2024 г. е част от регионален инвестиционен план в размер на €30 млн.