петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1222 прочитания

    Имаме интерес от повече инвестиции от Долна Австрия

    Потенциал има в ИТ сектора и производството на резервни части и компоненти за автомобили, отбеляза Борисов на среща с премиера на провинция Долна Австрия
    12 септември 2019, 11:05 a+ a- a

    „В България има много австрийски инвеститори, огромен стокооборот“, подчерта премиерът Бойко Борисов след срещата си с министър-председателя на Федерална провинция Долна Австрия Йоханна Микл-Лайтнер.

    Борисов акцентира върху интереса на страната ни от увеличаване на инвестициите от Долна Австрия, особено в проекти с висока производствена и високотехнологична стойност. Според българския министър-председател конкретни резултати може да даде сътрудничеството в областта на цифровизацията на икономиката, внедряването на иновации и информационните технологии. Друга сфера с потенциал за взаимодействие е производството на резервни части и компоненти за водещи световни производители на автомобили и предприятия в сферата на услугите със значителна добавена стойност. Борисов посочи също предимствата на индустриалните зони и технологичните паркове в България.

    Българският премиер добави, че страната ни изключително цени австрийския опит, който е много полезен при утвърждаването на дуалната система на професионално образование в България.

    В рамките на срещата министър-председателят Бойко Борисов изрази удовлетворение от отличните двустранни отношения с Австрия и от активния политически диалог на всички нива. Премиерът отбеляза конструктивното сътрудничество с Австрия и близките позиции по важни въпроси от дневния ред на Европейския съюз като европейската перспектива на Западните Балкани, миграцията, сигурността, Дунавската стратегия.

    Отношенията ни с Австрия са близки и приятелски, заяви премиерът Бойко Борисов и подчерта, че Австрия е традиционно важен политически и икономически партньор на България.

    Провинция Долна Австрия със столица Санкт Пьолтен е с население от 1,6 млн. души и е втора по населеност след Виена. Над 20 компании от провинцията развиват дейност в България – в областта на енергетиката, строителството, търговията, хранително-вкусовата промишленост. За 2018 размерът на износа на стоки от Долна Австрия за България възлиза на 127 млн. евро, а вносът - на 75 млн. евро.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 18 минути
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 22 минути
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 1 час
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове
    преди 17 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 17 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България