сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1271 прочитания

    Проучване: Половината френски компании у нас планират да увеличат инвестициите си

    Липсата на работна ръка е най-голямото предизвикателство за френския бизнес в България
    30 септември 2019, 13:26 a+ a- a

    Почти половината (46%) френски компании у нас планират инвестиции в сгради, машини, оборудване и съоръжения през 2019. Това сочи проуване на бизнес средата в България на Френско-българската търговска и индустриална камара съвместно с българския офис на международната изследователска агенция Ипсос. В анкетата са участвали представители на 85 компании, членове на Френско-българската търговска и индустриална камара.

    По отношение на плановете за инвестиции в наемане на нов персонал през 2019 почти 7 от 10 представители на запитаните компании-членове на Камарата отговарят, че имат такива намерения, а 7% нямат подобни планове.

    Плановете за инвестиции в обучението на персонала през 2019 са позитивни - 65% от отговорилите имат подобни намерения, на фона на едва 18%, които по-скоро или със сигурност не планират такива инвестиции.

    Данните сочат, че над 3/4 от участниците в проучването намират страната ни за много или по-скоро привлекателна инвестиционна дестинация. Почти половината от респондентите оценяват икономическата обстановка в България като добра и много добра, а сходен дял – като задоволителна.

    Очакванията към потенциална промяна на икономическата ситуация в рамките на годината са умерено оптимистични, като една четвърт от участниците в проучването очакват подобрение, а 60% считат, че ситуацията ще се запази.

    По отношение на нивото на професионална квалификация на работната сила в България, оценката на членовете на Камарата е по-скоро позитивна. Половината от отговорилите го определят като добро, почти една трета като средно, а крайно позитивните и негативни оценки се движат в рамките на 5-6%.

    На въпроса дали срещат трудности при осъществяване на дейността си почти половината са отговорили положително, като сред трудностите на челно място е липсата на квалифицирана работна ръка. Тази трудност може да бъде предоляна чрез увеличаване на мобилността на работниците между градове като Видин, където процента безработица достига 20%, и София и Пловдив, където е около 2-3%. Тези регионални различия са видими и в инфраструктурата, чието развитие, въпреки значителния напредък постигнат през последните години, остава хетерогенно.

    След това се нареждат бюрокрацията и с почти наполовина по-нисък дял - корупцията, заемаща трето място. Следват слаба/ променяща се нормативна уредба (посочена от 15% от тези, които срещат някакви затруднения при осъществяване на бизнес дейността си), нисък морал, неефективност на административните услуги и правната система, недостатъчно клиенти и ниска покупателна способност. Накрая, с по 5% споменавания се нареждат слаборазвита инфраструктура и трудности със задържане на работната ръка.

    Запитани за очакваното влияние от въвеждането на еврото върху българската икономика, отговорилите формират два своеобразни полюса - 40% са оптимистично настроени, докато останалите около 40% не смятат, че това би довело до икономически ръст.

    От Камарата припомнят, че две френски компании са подали документи за концесията на летище София, с което са заявили желанието си да инвестират близо 1 милиард евро в България, т.е. да удвоят общия обем френски инвестиции в страната от 1990 насам.

    От Камарата отбелязват и други френски инвестиции у нас:

    - установяването и разширението на самолетостроителната компания Latécoère;

    - разширението на малцовия завод на Soufflet;

    - развитието на Atos с придобиването на Unify, в резултат на което е утроил броя на служителите си и чийто офис в София е бил избран за най-доброто място за работа от всичките офиси на Атос в света;

    Малки френски клъстери се създават и се развиват в сектори с висока добавена стойност:

    - в автомобилния с Monea и Montupet;

    - в авиационната индустрия с Latécoère, Technofy, Dassault Systèmes;

    Инвестиции и нови проекти се осъществяват в сектора на енергетиката и възобновяемите енергийни източници, с придобиването на централите на EDF от Akuo energie.

    Обещаващи проекти и перспективи има и в ядрения сектор, отбелязват от Френско-българската търговска и индустриална камара.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 45 минути
    преди 2 часа
    EY и denkstatt се обединяват в една от най-големите консултантски компании в областта на ESG у нас
    denkstatt става част от мрежата на EY в Австрия, България, Румъния, Унгария и Словакия и ще бъде позната под марката EY denkstatt
    преди 4 часа
    Google отмени някои от изискванията си, касаещи служители на нейни доставчици
    Това може да помогне на технологичния гигант да избегне договаряне със синдикатите
    преди 19 часа
    Проучване: 15% от офисите в София са празни
    Броят на операторите на гъвкави работни пространства в столицата е 63, предлагат общо 8717 работни места
    преди 20 часа
    Турция ще предлага визи за дигитални номади
    Могат да кандидатстват жители на ЕС, на Обединеното кралство, САЩ, Канада, Швейцария, Русия, Украйна и Беларус
    преди 21 часа