петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2036 прочитания

    Откриват два нови завода в ТИЗ край Пловдив

    Над 65 000 работят в над 250 компании в автомобилната индустрия у нас
    07 октомври 2019, 16:25 a+ a- a

    Красен Кръстев, управител на българския клон на немската група Мекалит

    Два нови завода ще бъдат открити в Тракия икономическа зона край Пловдив през октомври. Това стана ясно по време на международна технологична конференция в Хисаря. Във форума, организиран от фирмите Хайкад Инфотех и Дасо Системс /Dassault Systemes/, съвместно с Аутомотив Клъстер България, участваха над 70 представители на едни от най-големите български и чуждестранни компании в страната и на водещи университети.

    Красен Кръстев, управител на българския клон на немската група Мекалит, съобщи за откриването на съвместния с китайския концерн VEM завод за производство на матрици и щанци.

    Само след дни на официална церемония ще прережат и лентата на новия завод за фарове на Мерцедес на „одело България“. Турският холдинг създаде и R&D център през лятото в София. 

    За официалното откриване на инженерингов център на германката група Bosch в София съобщи арх. Любомир Станиславов, изпълнителен директор на Аутомотив Клъстер България. Цифрите, които той посочи в своята презентация, са показателни за изключително динамичното развитие на автомобилния сектор в страната. През 2012 30 компании реализират 500 милиона евро оборот, 1 процент от брутния вътрешен продукт, заети са 9 000 души. Сега вече оборотът е 5.5 милиарда евро, над 65 000 заети в над 250 компании и автомобилната индустрия допринася за над 10 процента от брутния вътрешен продукт. За 7 години увеличението е близо 10 пъти.

    Най-много фирми от автомобилния сектор са съсредоточени в Тракия икономическа зона, следва София, радостно е, че и в Северна България вече има компании от тази индустрия - в Шумен, Русе и Плевен. Враца се очертава да повтори опита на ТИЗ, смята арх. Станиславов.

    Искаме добро заплащане, което да върне българите от чужбина, коментира инж. Даниел Белколев, ръководител на международен екип в "Дженерал електрик" /General Electric/ в Канада. Той посочи, че заедно с инж. Пламен Панчев, създателят на най-голямата индустриална зона в България – Тракия икономическа зона /ТИЗ/, разработват програма, която ще квалифицира от средни техници до инженери в различни области. Такъв курс ще бъде обособен в новооткрития Центъра за професионално обучение ТРАКИЯ.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 минути
    Бош Автомобилно оборудване открива център за обучения с ПГТЕ „Хенри Форд"
    Центърът има за цел да подготви специалисти в областта на поддръжката и ремонта на леки и тежкотоварни автомобили
    преди 1 час
    IWG продължава да разширява присъствието си у нас
    Доставчикът на гъвкави работни пространства откри няколко нови локации в Пловдив
    преди 1 час
    БДЖ и Deutsche Bahn договориха доставка на 76 модернизирани вагона
    Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ
    преди 3 часа
    БСК: От 2030 най-малко 30% от пластмасовите опаковки ще трябва да се рециклират
    Системи за връщане на бутилки и кенчета предвиждат регулации на ЕП
    преди 3 часа
    Mazda и Panasonic сключиха споразумение за доставка на батерии
    Panasonic Energy произвежда батерии и за Tesla