петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2090 прочитания

    Гърция и Китай подписаха 16 търговски споразумения

    Китай инвестира €600 млн. в пристанище Приея
    14 ноември 2019, 16:40 a+ a- a

    Порт Пиреус

    Китайската Cosco Shipping ще инвестира 600 млн. евро в пристанище Пирея. Това стана ясно по време на посещението на китайския президент Си Дзинпин в Гърция, по време на което двете държави подписаха общо 16 търговски споразумения, съобщи „Катимерини“.

    Двете страни се сближиха през 2009, когато Cosco спечели 35-годишна концесия за товарните докове на пристанище Пирея. През 2016 китайската компания купи 51% дял от пристанището. Cosco планира да превърне порта в най-голямото търговско пристанище в Европа, като ще стимулира работата му с инвестиция в размер на €600 млн.. Компанията ще вложи и€300 млн. като задължителни инвестиции до 2022, когато ще може да закупи допълнителни 16% от пристанището. Пристанище Пиреус е 6-ото най-голямо, обслужващо превоз на контейнери, в Европа.

    Пекин и Атина се споразумяха да положат усилия да превърнат пристанището в своеобразен център на търговията на кръстопътя между Европа, Азия и Африка, като то може да се превърне в основната входна точка за стоки от втората по големина икономика в света и най-големият износител в глобален мащаб.

    Китайският президент заяви също така, че страната му планира да разшири инвестициите в Гърция в секторите на енергетиката, транспорта и банковото дело. 

    Управителят на гръцката централна банка се срещна с представители на Китайската индустриална и търговска банка, като уточни, че китайските му колеги могат да открият представителство в Гърция. Друга китайска банка Bank of China Europe отвори клон в Атина този месец.

    Китайската държавна енергийна компания държи миноритарен дял в гръцкия оператор ADMIE. Китайците проявиха интерес да участват в проекта на ADMIE на стойност €1 млрд. за изграждане на подводен кабел, който да свърже остров Крит с континента до 2023 г.

    В интервю за китайската агенция „Синхуа“ гръцкият министър на развитието и инвестициите Адонис Георгиадис заяви, че Гърция очаква задълбочаване на сътрудничеството с Китай. В последните години азиатската страна се е превърнала в един от най-големите инвеститори в Гърция. 

    По данни на китайското министерство на търговията през 2018 стойността на двустранната търговия между двете държави е на стойност $7,06 млрд. За първите 9 месеца на 2019 двустранната търговия е на стойност $6,35 млрд. или ръст с 21,4% на годишна база.

    До момента китайските инвестиции в Гърция са повече от $2 милиарда и са осигурили над 3000 нови работни места, уточнява „Катимерини“.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 4 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 5 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 5 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 5 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 7 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години