четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2549 прочитания

    Херо Мустафа: Срещата Тръмп-Борисов не е награда за покупката на F-16

    След 3 години България може да бъде най-атрактивната дестинация в региона за американските компании, подчерта посланикът на САЩ у нас
    22 ноември 2019, 13:15 a+ a- a

    "Добро утро! Аз съм Херо Мустафа - новият посланик на САЩ в България". С тези думи на чист български език дипломатът се обърна към членовете на Американската търговска камара в България по време на бизнес закуска. Това беше първото бизнес събитие на посланик Мустафа у нас от началото на мандата й, който започна преди месец.

    "Срещата Тръмп-Борисов не е награда за покупката на F-16", заяви новият посланик на САЩ у нас Н. Пр. Херо Мустафа

    "Следващият понеделник във Вашингтон президентът Тръмп ще посрещне премиера Борисов в Белия дом. Тази среща не е награда за покупката на F-16", подчерта американският посланик.

    По думите й на срещата президентът Тръмп и премиерът Борисов вероятно ще обсъдят сътрудничеството в областта на сигурността, двустранната търговия и инвестиции, подкрепата за върховенството на закона и правоприлагането, както и енергийната сигурност на България.

    Мустафа отбеляза, че американските компании са инвестирали над 2,5 млрд. долара в българската икономика, като са създали над 30 хил. работни места за висококвалифицирани специалисти. Това поставя САЩ сред 6-те най-големи инвеститори в страната. Търговският обмен между двете ни страни през 2018 възлиза на 1,2 млрд.  долара и продължава бързо да нараства.

    След 3 години България може да бъде най-атрактивната дестинация в региона за американските компании, подчерта посланикът на САЩ у нас

    В рамките на бизнес закуската тя очерта своята визия и приоритети за следващите три години. На първо място Мустафа посочи желанието България да се превърне в енергиен хъб. "България има потенциала да се превърне в добре развит пазар за природен газ и електроенергия в региона. Трябва да подкрепим усилията на страната за постигане на енергийна независимост и устойчивост, така че тя да не бъде повече зависима от един доставчик на енергия". Посланикът заяви, че САЩ ще работят, за да отворят пътя за идването на втечнен природен газ на Балканите. "По-голямата конкуренция ще доведе до по-ниски цени за българските компании и потребители. САЩ ще изпрати също така екип от технически експерти, който да проучи възможностите за развитие на ядрено-енергийния сектор в България, като направи посещения и в Белене и Козлодуй".

    Мустафа подчерта, че "България трябва да постигне значителен напредък в установяването на върховенството на закона и борбата с корупцията. След три години България може да бъде най-атрактивната дестинация в региона за американските компании. Напредъкът на България измерваме чрез конкретни показатели. Понастоящем докладът „Правене на бизнес“ на Световната банка поставя България на 59-та позиция. В класацията на „Прозрачност без граници“ страната е 77-ма. И двете позиции са твърде ниски. Нека се стремим да помогнем на България да се издигне и в двете класации".

    Посланикът планира да съсредоточи работата си върху приоритетите, които категоризира като трите „С“: свързаност, сътрудничество и справяне с корупция.

    Относно свързаността тя заяви, че ще работи за задълбочаване на връзките между България и Запада на всички фронтове, включително икономически, военни, търговски, културни и връзки между хората. "България е силен съюзник в НАТО от 15 години. Изборът на българското правителство на многофункционалния изтребител F-16 ще сближи нашите страни, тъй като като част от това споразумение Lockheed Martin ще инвестира в България и българите. Но това е само началото на пътя на България към военна модернизация и по-нататъшна интеграция в НАТО. Правителството трябва да поддържа нивото на разходите за отбрана до поне 2% от БВП. Също така трябва да се съсредоточим повече върху Черноморския регион и военноморския капацитет".

    По отношение на сътрудничеството тя коментира, че би искала да работи с всички колеги в региона за насърчаване на регионалното сътрудничество.

    Що се отнася до енергийната сигурност Мустафа отбеляза, че тя е важна част от националната сигурност. "България внася по-голямата част от енергията си от Русия, включително цялото си ядрено гориво и почти целия си природен газ. Ще работя, за да подкрепя усилията на България за диверсифициране на енергийните доставки, включително интерконектора Гърция-България (IGB) и участието на България в плаващата платформа за съхранение и регазификация в Александруполис, Гърция".

    Тя посочи, че трябва да продължи работата по изграждане на вертикалния маршрут към Румъния, Унгария и Австрия и хоризонталния към Сърбия и може би Северна Македония.

    По въпроса за справянето с корупцията, посланик Мустафа подчерта, че ще работи с българското правителство и гражданското общество в борбата с корупцията и за подобряване на върховенството на закона, което е от ключово значение за постоянния растеж на България. "Изграждането на силна демокрация изисква постоянна работа в защита на върховенството на закона и свободата на медиите. Само когато могат да бъдат чути всички гласове и когато гражданите вярват в своето правителство и неговите институции, една държава и една икономика могат да достигнат пълния си потенциал", посочи в заключение Мустафа.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 4 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 5 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 6 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 8 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 10 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк