петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1183 прочитания

    Бойко Борисов се срещна с Доналд Тръмп

    Премиерът е на официално посещение в САЩ, където посети Мемориала Арлингтън и проведе срещи, включително с представители на американския бизнес
    26 ноември 2019, 09:45 a+ a- a

    Министър-председателят Бойко Борисов пристигна на официално посещение в Съединените американски щати. Той Посети Мемориала Арлингтън, срещна се с ръководствата на Международния републикански и Националния демократичен институти, проведе среща с представители на Американската търговска камара (US Chamber of Commerce) и се срещна с американския президент Доналд Тръмп.

    След срещата с американския президент двамата държавни глави излязоха със съвместно изявление. Основните акценти в него са препотвърждаване на „силното приятелство и съюз между нашите две страни“, отбраната и сигурността, енергетиката, 5G, утвърждаването на демокрацията и върховенството на закона.

    Премиерът бе посрещнат с 21 топовни салюта в Мемориала на незнайния воин в Националния гробищен парк „Арлингтън“, щата Вирджиния. Под звуците на химните на България и САЩ Борисов поднесе венец на Мемориала. В тържествената част на събитието участваха близо 400 войници от всички подразделения на американските въоръжени сили. Това е един от най-знаковите паметници на САЩ, където са положени останките на неизвестни американски войници от Първата и Втората световна война, както и от Корейската война. Войници от 3-ти американски пехотен полк („Старата гвардия“) пазят денонощно Мемориала (гробница) и извършват официален ритуал за „смяна на караула“ на всеки час.

    Сред основните приоритети в отношенията между двете държави бе очертана сигурността и отбраната. България и САЩ се ангажират да задълбочат сътрудничеството си в тази сфера. Освен това САЩ ще продължат да помагат на България за унищожаване на излишни конвенционални оръжия и се ангажират да развиват допълнителни партньорства в областта на отбранителната индустрия и технологии.

    От своя страна България се ангажира да обмисли предложенията на американските компании, които имат желание да се конкурират на българския пазар.

    Премиерът Борисов остави послание в Книгата за гости в Белия дом. Той написа: „За мен е голямо удоволствие и чест да бъда ваш гост днес. Стратегическото партньорство между България и САЩ никога не е било по-задълбочено. Нашето сътрудничество, базирано на общи ценности, е всеобхватно и цялостно в областта на сигурността и отбраната, правоприлагането, енергийната диверсификация, търговията, инвестициите и контактите между хората. Като близки съюзници ние заедно работим за укрепване на стабилността и мира в света, както и за напредъка на евроатлантическата интеграция на Западните Балкани. Уверен съм, че българо-американското партньорство и приятелство ще продължат да се развиват.“

    В областта на енергетиката САЩ възнамеряват да изпратят технически екип в България, който заедно със своите български колеги да проучи възможностите за по-нататъшно сътрудничество в различни области на енергетиката, включително и ядрената. „Споделяме виждането за разработване само на енергийни проекти, които имат ясна икономическа основа или търговска необходимост.“ Двете държави планират също така да работят заедно за засилване на енергийната сигурност на България, като подкрепят експедитивното лицензиране и използване на американско ядрено гориво за атомната електроцентрала „Козлодуй“ при стриктно спазване на изискванията за безопасност и диверсификация и разпоредбите на ЕС.

    Двете държави изразиха желание да засилят сътрудничеството си по отношение разработването и използването на мрежи за комуникация от пето поколение (5G).

    Ето какво още се казва в общото изявление:
    - Подкрепяме дългосрочните усилия на институциите и агенциите, участващи в разследването и разкриването на нарушения на българското законодателство от страна на злонамерени чуждестранни фактори и потвърждаваме правото на България да определя своето собствено бъдеще.
    - Съединените щати приветстват постоянните усилия на България по отношение на икономическите реформи, добрите практики и регулаторната рамка, които са насочени към спазване на международните стандарти, включително тези на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). България подчерта своето желание да започне присъединителния процес към ОИСР възможно най-скоро.
    - Съединените щати насърчават България да продължи борбата с корупцията, която възпрепятства доверието в публичните институции и икономическия растеж.
    - Съединените щати твърдо подкрепят медийната свобода в глобален мащаб, тъй като свободната преса е от съществено значение за демократичните нации, и насърчават България да продължи да защитава свободата на медиите.
    - Съединените щати и България с гордост изтъкват връзките в търговията и инвестициите между двете страни и общия ни интерес за формиране на инвестиционен климат, който предлага прозрачност, предвидимост и стабилност, както и равни условия за съответните компании.
    - Възнамеряваме също да работим заедно за определяне на момента, когато ще е възможно сключването на Споразумение за социална сигурност.
    - Съединените щати подкрепят желанието на България за присъединяване към Програмата за безвизово пътуване и приветстват продължаващия напредък на България по изпълнение на определените от закона изисквания за присъединяване към тази програма.

    Основната функция на Американската търговска камара (US Chamber of Commerce) е извършване на проучвания и подобряване на бизнес средата в интерес на нейните членове. Приоритетите й са постигане на максимална свобода за бизнеса в рамките на върховенството на закона, намаляване на регулациите, приемливо данъчно облагане, свободна търговия, подобряване на инфраструктурата и интернационализация.

    Американската търговска камара е най-влиятелната представителна организация на американския бизнес. Тя е основана през 1012 г. и в нея членуват 300 000 компании от едрия и среден бизнес в САЩ. По време на срещата си с тях премиерът заяви, че България се стреми към „по-нататъшно активизиране на диалога и взаимодействие в икономическата област като целта ни е оползотворяване на съществуващия потенциал за разширяване на деловото ни сътрудничество“. На срещата присъстваха представители на корпорации като AES (American Energy Systems), Citi Bank, IBM, Google, MetLife, General Electric, Motorola Solutions, Raytheon, UPS и други.

    В последно време САЩ редовно се нареждат сред 20-те водещи външнотърговски партньори на България. По данни от 2018 г. страната е 15-ият по значимост пазар за реализиране на български стоки зад граница. Американският пазар е сред основните експертни дестинации за реализацията на български изделия от високотехнологичния сектор, изтъкна премиеът.

    Министър-председателят Бойко Борисов проведе срещи с президента на Международния републикански институт (IRI) Даниел Туининг и вицепрезидента на Националния демократичен институт (NDI) Шари Браян в рамките на официалното си посещение в САЩ

    Той акцентира върху ролята и привличането на нови преки американските инвестиции у нас, чрез които се разкриват нови работни места, водят до ръст на икономиката ни и повишават стандарта на живот в страната. „Значителен потенциал за инвестиции от САЩ има във високотехнологични сектори като информационните и комуникационните технологии, аутсорсинга на бизнес процеси, машиностроенето, електротехниката и електрониката“, отбеляза още Борисов.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 11 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 12 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 1 ден
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 1 ден
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 1 ден
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 1 ден
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство