петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1398 прочитания

    Франция и Германия с „Конференция за бъдещето на Европа“

    Промени в ЕС ще го превърнат в по-обединена и суверенна сила
    26 ноември 2019, 13:50 a+ a- a

    Франция и Германия са изготвили план за дълбока реформа на Европейския съюз, който ще представят на останалите страни-членки и който има за цел да се справи с противоречията между лидерите на останалите членове на Съюза, съобщи RFI.

    Черновата на документа призовава за „Конференция за бъдещето на Европа“, която ще започне през 2020 и ще продължи до 2022 г. Въпросната конференция би трябвало да обхване всички конфликтни точки за бъдещето на ЕС, така че той да се превърне в по-обединена и в същото време суверенна сила.

    Според документа всяка промяна в принципите на работа на ЕС, договорена между държавите-членки и консултирана с институциите на ЕС, външни експерти и обществото, може да доведе до промяна в Договора за ЕС.

    Черновата на документа ще бъде обсъдена в сряда от посланици на страните-членки в Брюксел, когато се очаква Европейският парламент да одобри състава на новата Европейска комисия. Очаква се нейният нов председател Урсула фон дер Лайен да встъпи в длъжност от 1 декември и да оглави комисия от 27 комисари, без участието на Великобритания.

    Брекзит не е единствената пречка пред ЕС, коментира RFI. Франция и Германия, които бяха считани за „близнаците мотори“ на европейската интеграция, все по-често се възприемат като държави, които са в конфликт. „Разрушителният стил“ на френския президент Емануел Макрон все по-често е в противоречие с „предпазливия подход“ на германския канцлер Ангела Меркел, а между двете държави има значителни различия. 

    Като пример в тази насока радиото посочва факта, че Франция блокира европейската интеграция на Северна Македония и Албания, която е силно подкрепена от Германия, както и от повечето страни-членки на ЕС. Освен това Макрон постави трудно начало на предстоящата среща на върха на НАТО, като заяви, че алианса е в „мозъчна смърт“.

    Идеята на новия план е срещата за политически диалог да започне от средата на 2020, когато Германия ще е председател на ЕС и да приключи през 2022, когато Франция ще заема същата позиция.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 2 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 3 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 3 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 5 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години