четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1707 прочитания

    ЕП одобри новата Европейска комисия

    Ресорът на Мария Габриел се променя на „Иновации, изследвания, култура, образование и младеж“
    27 ноември 2019, 14:07 a+ a- a

    След като оцениха всички кандидати за комисари, евродепутатите одобриха с гласуване състава на новата Европейска комисия (ЕК) и ѝ позволиха да започне работа.

    Общо 461 депутати подкрепиха Комисията, 157 гласуваха „против“ и 89 депутати се въздържаха.

    В речта си по време на пленарния дебат преди това избраният председател на Комисията Урсула фон дер Лайен заяви: „Ние сме готови, но още по-важно е, че Европа е готова. Моето послание е ясно: нека се захванем за работа“.

    „Ако свършим добре работата си, Европа през 2050 г. ще бъде първият континент в света, който ще бъде неутрален спрямо въглеродните емисии, ще бъде главна сила в дигиталния сектор и икономиката, която най-добре постига баланс между пазара и социалната страна... Задачата не е лесна, но заедно можем да го направим“, добави тя.

    Урсула фон дер Лайен също така обяви, че името на ресора на българския еврокомисар Мария Габриел ще бъде променено. Вместо „Иновации и младеж“ то ще бъде „Иновации, изследвания, култура, образование и младеж“.

    Пленарният вот слага край на внимателния преглед от страна на Парламента на предложения екип от комисари. Целта на процеса бе да се гарантира, че изпълнителният орган на ЕС има демократична легитимност и способности да действа в интерес на европейците.

    Депутатите избраха Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската комисия през юли. След това от края на септември до средата на ноември парламентарните комисии организираха изслушвания на всеки един от номинираните за комисари, за да преценят доколко те са подходящи за съответните ресори.

    На 21 ноември лидерите на политическите групи в ЕП и председателят на Парламента Давид Сасоли решиха, че процесът на изслушванията е приключен и Парламентът е готов да проведе заключителното гласуване в пленарна зала.

    Новата Комисия ще започне работа на 1 декември. 

    Кои са еврокомисарите в екипа на Урсула фон дер Лайен и какви са техните отговорности можете да видите в инфографиката (Източник: ЕП).

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 12 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 12 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 13 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 13 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 15 часа
    преди 18 часа