вторник, 23 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1939 прочитания

    Две трети от европейците искат ЕС да подобри качеството на въздуха

    Замърсеният въздух причинява над 400 000 случая на преждевременна смърт в ЕС всяка година
    27 ноември 2019, 17:35 a+ a- a

    Над две трети от европейците смятат, че Европейският съюз трябва да предложи допълнителни мерки за подобряване на качеството на въздуха, показва ново проучване на Евробарометър.

    От интервюираните над 27 000 граждани във всички държави членки на ЕС, повече от половината респонденти са на мнение, че домакинствата, производителите на автомобили, производителите на енергия, земеделските стопани и публичните органи не правят достатъчно за подобряването на качеството на въздуха.

    "Замърсеният въздух причинява над 400 000 случая на преждевременна смърт в ЕС всяка година и обществото плаща огромна цена, включително за здравни грижи, пропуснати работни дни и щети за насажденията и сградите. Комисията предоставя експертен опит, обмяна на най-добри практики и насоки за държавите членки и дружествата, както и подкрепа за инвестиции и финансиране, насочени към подобряване на качеството на въздуха за всички. Същевременно, ако законите на ЕС не се спазват, предприемаме правни действия срещу държавите членки", подчерта еврокомисарят по въпросите на околната среда, морското дело и рибарството Кармену Вела.

    Проучването разкрива също така необходимостта от по-добра комуникация по въпросите, свързани с качеството на въздуха, особено на национално равнище. По-голямата част от отговорилите не смятат, че са добре осведомени за проблемите с качеството на въздуха в своята държава.

    В сравнение с проучване от 2017 респондентите са по-склонни да считат, че през последните десет години качеството на въздуха се е влошило, макар докладваните данни на практика да показват, че през този период качеството на въздуха се е подобрило съществено.

    Най-много са отговорилите (44 %), според които най-ефективният начин за справяне с проблемите с качеството на въздуха е прилагането на по-строг контрол на замърсяването при промишлената дейност и производството на енергия. Тази мярка е най-често посочваната в 25 държави членки.

    Над 50 % от анкетираните във всички държави смятат, че домакинствата, производителите на автомобили, производителите на енергия, земеделските стопани и публичните органи не правят достатъчно за подобряването на качеството на въздуха.

    Европейците обаче са склонни да предприемат повече действия за намаляване на вредните емисии, отколкото през 2017. От отговорилите 70 % твърдят, че са предприели поне едно действие за намаляване на вредните емисии във въздуха. Основната стъпка, предприемана от респондентите, е замяната на по-старите енергоемки уреди с нови с по-добри енергийни характеристики (41 %).

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 3 часа
    Проучване: 15% от офисите в София са празни
    Броят на операторите на гъвкави работни пространства в столицата е 63, предлагат общо 8717 работни места
    преди 4 часа
    Турция ще предлага визи за дигитални номади
    Могат да кандидатстват жители на ЕС, на Обединеното кралство, САЩ, Канада, Швейцария, Русия, Украйна и Беларус
    преди 5 часа
    преди 5 часа
    FlixBus с нови маршрути от и до България за лятото
    Нови линии ще свързват София и Атина, Бургас и Истанбул, както и Румъния с българското Черноморие
    преди 8 часа
    Дава се възможност бебетата да бъдат ваксинирани срещу коклюш по-рано
    В България регистрираните до момента случаи на коклюш са 314, спрямо 4 за същия период на 2023 г.
    преди 8 часа
    Сирма се подготвя за двойно листване на борси в САЩ и Европа и нови придобивания
    Групата ще обедини всички дъщерни дружества под единен бранд