сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1160 прочитания

    Инвеститорите искат от „Големите 4“ да включат климата в одитите си

    EY, Deloitte, KPMG и PwC ще трябва да включат климатичните промени като фактор в своите одити
    29 ноември 2019, 10:36 a+ a- a

    Европейски инвеститори, които управляват активи от над 1 трилион паунда ($1,28 трлн), искат от големите одиторски компании да предприемат спешни мерки за рисковете, свързани с климата. Те предупреждават, че ако това не се направи, може да причини повече вреди от финансовата криза.

    Искането за по-строги одити е подкрепено от регулатори и финансови контролни институции, които подчертават потенциалния системен риск, който промяната в климата представлява.

    Искането на инвеститорите е записано в писмо, изпратено на т. нар. „Големи 4“ - EY, Deloitte, KPMG и PwC през януари тази година. Агенция „Ройтерс“ направи съдържанието му публично за първи път. В него инвеститорите казват, че са притеснени от факта, че климатичните промени са „игнорирани“ при счетоводството и одитите.

    „Не искаме друга финансова криза, а това може да е много по-лошо“, се казва в документа, подписан от 29 инвеститори. Според тях одиторите не придават достатъчно важност на преминаването към нисковъглеродно бъдеще, тъй като правителствата започват да въвеждат мерките от Парижкото споразумение за намаляване на климатичните промени. 

    Инвеститорите обясниха, че са направили писмото публично достояние, тъй като възнамеряват да разширят кампанията и да се обърнат директно към одитните органи на водещи петролни компании и да изискат от тях да прилагат по-строг подход към климатичните промени. Те искат одиторите да оспорят предположенията за дългосрочните цени на нефта и газа, които са в основата на възвръщаемостта на акционерите.

    Междувременно Международният борд за счетоводни стандарти (International Accounting Standards Board - IASB) съобщи, че неговите стандарти IFRS ще отразят рисковете от климатични промени.

    От EY обясниха, че са „посветени на това одиторската професия да продължи да служи на развиващите се нужди на инвеститорите, бизнеса и обществените интереси“. Deloitte отчитат климатичните промени като голям рисков фактор за клиентите си и всичките им одитори са преминали обучение как да го включат в одитите си. Освен това компанията е направила уебсайт за климатичните промени, заедно със Института на дипломираните счетоводители в Англия и Уелс (Institute of Chartered Accountants in England and Wales), както и програма, която да образова членовете на института, финансовите професионалисти и директорите с неизпълнителни функции в компаниите.

    KPMG и PwC не са отговорили на запитването на „Ройтерс“ по повод писмото.

    Междувременно през април тази година управителят на Британската централна банка (BoE) Марк Карни предупреди, че пазарите рискуват рязък спад в цените на активите, ако инвеститорите не успеят да преценят рисковете от климатичните промени. BoE е в процес на провеждане на „стрес тест“ за способността на банките и застрахователите да съхранят балансите си в случай на рязка промяна в климата.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 12 часа
    Проучване: 15% от офисите в София са празни
    Броят на операторите на гъвкави работни пространства в столицата е 63, предлагат общо 8717 работни места
    преди 14 часа
    Турция ще предлага визи за дигитални номади
    Могат да кандидатстват жители на ЕС, на Обединеното кралство, САЩ, Канада, Швейцария, Русия, Украйна и Беларус
    преди 14 часа
    преди 15 часа
    FlixBus с нови маршрути от и до България за лятото
    Нови линии ще свързват София и Атина, Бургас и Истанбул, както и Румъния с българското Черноморие
    преди 17 часа
    Дава се възможност бебетата да бъдат ваксинирани срещу коклюш по-рано
    В България регистрираните до момента случаи на коклюш са 314, спрямо 4 за същия период на 2023 г.
    преди 18 часа
    Сирма се подготвя за двойно листване на борси в САЩ и Европа и нови придобивания
    Групата ще обедини всички дъщерни дружества под единен бранд