петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1271 прочитания

    ЕС представи фонд за синя икономика

    BlueInvest е с бюджет от 75 млн. евро, целта му е подпомагане на новаторски проекти, свързани с морската икономика
    04 февруари 2020, 16:11 a+ a- a

    Европейската комисия в сътрудничество с Европейския инвестиционен фонд, който е част от групата на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), стартира BlueInvest - фонд за капиталови инвестиции с бюджет 75 млн. евро в полза на синята икономика. Той ще се управлява от Европейския инвестиционен фонд и ще финансира базови фондове за дялово участие, чийто стратегически фокус е подпомагане на новаторски проекти в синята икономика. Този сектор може да играе важна роля за осъществяването на обявената в Европейския зелен пакт амбиция за постигане до 2050 на неутрална по отношение на въглеродните емисии икономика.

    Новата програма се подкрепя от Европейския фонд за стратегически инвестиции, който е финансовият стълб на Плана за инвестиции за Европа.

    Синята икономика обхваща икономическите дейности, свързани с океаните, моретата и бреговете. В нея развиват дейност различни предприятия — от такива с дейност в морската среда до предприятия на сушата, които произвеждат стоки или услуги, свързани с морската икономика. Синята икономика включва множество обещаващи предприятия на ранен етап на развитие. Те разработват решения в областта на възобновяемата енергия, устойчивите морски дарове, сините биотехнологии, морските информационни технологии и много други.

    Европейският комисар за околната среда, океаните и рибарството Виргиниюс Синкявичюс заяви: „Океаните са първите, които изменението на климата засяга, но същевременно решения на предизвикателствата, които изменението на климата поставя, се крият във всяка отделна морска индустрия — като се започне от рибарството и аквакултурите, мине се през енергията, генерирана от разположените в морето съоръжения с използване на силата на вятъра, вълните и приливите и отливите, и се стигне до синята биотехнология и редица други области на иновации. Фондът за капиталови инвестиции с бюджет 75 млн. евро е средство за отключване на потенциала на синята икономика както с приноса си към европейския „Зелен пакт“, така и с осигуряването на икономически растеж на европейските МСП, разработващи иновативни и устойчиви продукти и услуги.“

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 5 минути
    Проучване: 1/3 от финансовите директори в ЦИЕ тестват решения с GenAI
    Намирането на служители с правилните компетентности е най-голямото предизвикателство при въвеждането на AI, показва анкета на Deloitte
    преди 20 минути
    UBS продава активи на Credit Suisse на стойност $8 млрд.
    Сделката с Apollo е стартирала преди поглъщането на Credit Suisse от UBS
    преди 2 часа
    Очаква се пазарът на смартфони да се възстанови през 2024 г.
    Най-голям ръст се очаква в премиум сегмента, показват данни на Counterpoint Research
    преди 4 часа
    38 млрд. долара достигат загубите от финансови измами през 2023
    БОРИКА стартира инициатива за превенция на финансови измами
    преди 4 часа
    Започва поетапно изключване на отоплението за град София
    Изключването на топлоподаването стартира на 31 март