четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1096 прочитания

    Siemens придобива дела на Iberdrola в Siemens Gamesa Renewable Energy

    Всички акции, притежавани от Siemens, ще бъдат прехвърлени на бъдещата Siemens Energy
    05 февруари 2020, 13:40 a+ a- a

    Siemens AG ще придобие всички акции на Iberdrola S.A в съвместното предприятие Siemens Gamesa Renewable Energy (SGRE). На редовното си заседание Надзорният съвет на Siemens AG одобри изкупуването на дела на Iberdrola в SGRE от 8,1%. Изкупната цена е €20,00 за акция, което съответства на 32% премия над средната цена на акциите на SGRE за последните 30 търговски сесии. Siemens ще плати общо €1,1 милиарда от собствените си ресурси. Всички правни спорове между Iberdrola и Siemens ще бъдат уредени.

    Освен това Iberdrola, Siemens и SGRE са подписали споразумение за сътрудничество, което обхваща определени проекти за производство на вятърна енергия и за подобряване на разпределителната мрежа. За тези проекти Iberdrola, като клиент на SGRE и Siemens, ще предостави на тези компании изключителни права за договаряне за ограничен период от време.

    Siemens очаква допълнителни годишни спестявания до €100 милиона заради промяната в акционерното споразумение и чрез засилване на сътрудничество между Siemens и SGRE, което води до нетна настояща стойност от около 900 милиона евро.

    Като част от отделянето и последващото публично предлагане на бизнеса си с газ и енергия, Siemens ще предостави всички свои дялове в SGRE на новата компания Siemens Energy. Тази стъпка ще създаде енергийна компания с уникално портфолио в сферата на конвенционалната и възобновяемата енергия. Siemens Energy, която след това ще притежава около 67% от правата на глас в SGRE, ще има мнозинство от две трети на годишното Общо събрание на компанията. Не се планира задължително предложение за поглъщане за външни акционери в SGRE.

    „2020 г. е ключова година, в която темата за борбата с климатични промени достигна до върха на глобалния дневен ред. Убедени сме, че енергийният преход предлага много възможности за Siemens Energy. С нашето разнообразно и постоянно нарастващо портфолио за възобновяеми енергийни източници можем да доставим персонализирани решения както за лидерите с ниски въглеродни емисии, така и за страните, имащи нужда от енергия “, добави Майкъл Сен, член на Управителния съвет на Siemens AG, който е определен за изпълнителен директор на Siemens Energy.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 15 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 15 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 16 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 16 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 18 часа
    преди 21 часа