петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1099 прочитания

    Северен Рейн-Весфалия е водещ инвеститор у нас от германска страна

    Германската федерална провинция ще задълбочи търговията и инвестициите у нас
    05 февруари 2020, 14:07 a+ a- a

    Северен Рейн-Вестфалия е най-големият външнотърговски партньор на България между 16-те германски федерални провинции, като тя е и водещ инвеститор в България от германска страна. Само за последната година бяха реализирани 4 инвестиции в автомобилната промишленост на компании от Федералната провинция.

    Северен Рейн-Вестфалия e провинцията с най-многобройно население и е икономически най-развитата федерална провинция в Германия. Най-голям е износът от България към Федералната провинция на текстилни изделия и облекла (20,8%), неблагородни метали (16,8%), машини (14,4%), електроника и др. През последната година се реализираха инвестиционни проекти от Северен Рейн-Вестфалия в България на VOSS Automotive GmbH - за производство на спирачни системи за автомобилната промишленост, WITTE Automotiv - за производство на заключващи системи и механизми за автомобили, Вehr-Hella Thermocontrol - за производството на компоненти за управление на климатизацията на автомобилите, Vola Plast, Kunstsoff-und Systemtechnik GmbH – за производство на пластмасови части от най-висок стандарт

    Това стана ясно по време на среща между заместник-министъра на икономиката Лъчезар Борисов и д-р Щефан Холтхоф-Пфьортнер, министър по федералните, европейските и международните въпроси на германската федерална провинция.

    Двамата обсъдиха задълбочаване на отношенията с федералната провинция в областите търговия и инвестиции. 

    „За периода януари – октомври 2019 г. стокообменът с Германия е в размер на 7,075 млрд. евро, което е ръст от близо 3%, спрямо същия период на миналата година, а над 17% от общия стокообмен на България с Германия се формира именно от Федералната провинция“, пбасни Борисов.

    Той посочи, че ще продължат да бъдат насърчавани инвестициите, кооперирането с партньори от Северен Рейн-Вестфалия, реализацията на съвместни проекти и включване на български компании в мрежата на доставчици и поддоставчици.

    Д-р Щефан Холтхоф-Пфьортнер заяви от своя страна, че немската страна е заинтересована добрите отношения да продължат, както и да бъде засилено сътрудничеството в различни сфери от взаимен интерес.

    Двамата обсъдиха още въпроси свързани с развитието на региона на Западните Балкани и Европейската зелена сделка, като нова стратегия за растеж.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 16 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 16 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 17 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 23 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 24 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава