четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1024 прочитания

    Брюксел предлага реформи в присъединяването към ЕС

    Държавите членки трябва да участват по-сериозно в мониторинга на страните кандидатки, предвиждат промените
    05 февруари 2020, 15:37 a+ a- a

     

    Европейската комисия представи предложение за промени, свързани с процеса на присъединяване към ЕС.

    Комисарят по въпросите на съседството и разширяването Оливер Вархеи заяви: „Разширяването на Европейския съюз към Западните Балкани е основен приоритет за Комисията. Работим по три направления. Първо, днес предлагаме конкретни стъпки за подобряване на процеса на присъединяване. Макар да укрепваме и подобряваме процеса, целта продължава да бъде присъединяването и пълноправното членство в ЕС. Второ и успоредно с това, Комисията твърдо поддържа препоръките си за започване на преговори за присъединяване със Северна Македония и Албания и скоро ще предостави актуална информация за напредъка на тези две държави. Трето, в подготовка на срещата на върха между ЕС и Западните Балкани в Загреб през май, Комисията ще представи план за икономическо и инвестиционно развитие на региона“.

    Процесът на присъединяване трябва да се основава на взаимно доверие и ясни ангажименти от страна на Европейския съюз и Западните Балкани. Надеждността следва да се засили чрез още по-силен акцент върху основните реформи, като се започне от върховенството на закона, функционирането на демократичните институции и публичната администрация и икономиката на страните кандидатки. Когато партньорските страни изпълнят обективните критерии, държавите членки ще се съгласят да преминат към следващия етап от процеса, като се придържат към основан на заслугите подход.

    Комисията предлага да се увеличат възможностите за политически диалог и диалог по политиките на високо равнище, като се организират редовни срещи на върха между ЕС и Западните Балкани и се засилят контактите на министерско равнище. Освен това държавите членки следва да участват по-систематично в мониторинга и прегледа на процеса. Всички органи по Споразумението за стабилизиране и асоцииране ще се съсредоточат в много по-голяма степен върху ключовите политически въпроси и реформи, а междуправителствените конференции ще осигурят по-силно политическо водачество за преговорите.

    За да влее нова динамика на преговорния процес, Комисията предлага преговорните глави да се групират в шест тематични клъстера: основни теми; вътрешен пазар; конкурентоспособност и приобщаващ растеж; „зелена“ програма и устойчива свързаност; ресурси, селско стопанство и сближаване; външни отношения.

    Преговорите по всеки клъстър ще започват заедно (след като бъдат изпълнени критериите за отваряне), а не за всяка глава поотделно. Преговорите по основните теми ще започнат в самото начало на процеса и ще приключат последни, а напредъкът по тях ще предопределя цялостното темпо на преговорите. Времевата рамка между отварянето на клъстера и затварянето на отделните глави следва да бъде ограничена, за предпочитане в рамките на една година, като ще зависи изцяло от напредъка на реформите.

    Комисията ще даде по-голяма яснота за това какво очаква ЕС от страните, обхванати от процеса на разширяване, на различните етапи от процеса. Тя ще поясни положителните последици, които напредъкът по реформите може да има, както и отрицателните последици, когато няма напредък. За да насърчи извършването на трудни реформи, Комисията ще посочи по-ясно определените условия за постигането на напредък от кандидатите и ще определи ясни и осезаеми стимули от пряк интерес за гражданите. Стимулите могат да включват ускорена интеграция и поетапно участие в отделни политики, пазара и програми на ЕС, като гарантира равни условия, както и увеличено финансиране и инвестиции. Колкото повече кандидатите напредват в реформите, толкова повече ще напредват в този процес.

    Наравно с това Комисията предлага по-решителни мерки, които пропорционално да санкционират всеки сериозен и продължителен застой или връщане назад в извършването на реформи и изпълнението на изискванията на процеса на присъединяване към ЕС. Преговорите могат да бъдат замразени в определени области, а в най-сериозните случаи — да бъдат спрени изцяло, а вече затворени глави да бъдат отново отворени; ползите от по-тясната интеграция, като например достъп до програми на ЕС, могат да бъдат спрени временно или окончателно, а обхватът и интензитетът на финансирането от ЕС могат да бъдат намалени.

    Комисията се надява държавите членки да подкрепят предложението успоредно със започването на преговори за присъединяване със Северна Македония и Албания преди срещата на върха между Европейския съюз и Западните Балкани в Загреб на 6-7 май. В подготовка на срещата на върха Комисията ще разгледа начини за подобряване на инвестициите, социално-икономическата интеграция и върховенството на закона за региона на Западните Балкани.

    Новите правила за преговорите за присъединяване към ЕС няма да се отнасят до Сърбия и Черна гора. Това заяви на пресконференция днес еврокомисарят по разширяването и съседството Оливер Вархей. Той поясни, че ако двете държави пожелаят, новите правила, предложени днес от Европейската комисия, може да бъдат приложени и спрямо тях.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 3 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 8 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 8 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 9 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам