петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1247 прочитания

    McKinsey: ЦИЕ е ключова за развойната дейност в автомобилната индустрия

    Очаква се софтуерните разработки в автомобилната индустрия да се увеличат с 13% в следващите 5 години
    07 февруари 2020, 09:57 a+ a- a

    Централна и Източна Европа (ЦИЕ) може да повиши значително конкурентоспособността в битката между лидерите на автомобилния пазар за въвеждане на нови технологии. Това твърди нов анализ, посветен на развойната дейност в автомобилостроенето на McKinsey.

    Очаква се софтуерните разработки в автомобилната индустрия да се увеличат с 13% в следващите 5 години. В тази връзка ЦИЕ предлага важни предимства на автомобилопроизводителите, които се състезават по между си да са на предните линии по отношение нововъведения като автономни коли, свързаност на автомобилите и електрически автомобили.

    По данни на McKinsey дефицитът на кадри в сферата на информационните и комуникационни технологии (ИКТ) в периода 2016-2018 се е увеличил с 43%. В момента автомобилните концерни се състезават с технологичните компании за ролята на лидерите, които ще поставят началото на ерата на бъдещата мобилност, и конкуренцията става все по-ожесточена. 

    Проучване на fDI Benchmark (средство за сравняване на инвестиционни дестинации) на 32 европейски държави, показва, че 8 от първите 10 се намират в ЦИЕ. На първа и втора позиция по отношение на качество са Германия и Великобритания, но всички останали, които допълват Топ 10, са централно- и източноевропейски. По отношение на цена всичките държави в Топ 10 са в ЦИЕ.

    Според McKinsey ЦИЕ предлага предимства на автомобилния бизнес в сферата на развойната дейност (R&D), включително зрялост на индустрията, наличе на професионалисти, добре развита инфраструктура, конкурентно заплащане и правителствена подкрепа. Съответните специалисти в ЦИЕ са само с 10-15% по-малко спрямо Германия (6.6 млн. спрямо 8 млн.), а в региона има и по-малко конкуренция заради наличието на по-малко инженерни и ИТ компании.

    Според анализ на fDi в периода 2003-2019 зелените инвестиции на автоиндустрията за производство на оригинални части и различни компоненти в ЦИЕ са общо 2498. Западна Европа е привлякла 23% по-малко зелени инвестиции за този период.

    Според анализаторите на McKinsey развитието на R&D в ЦИЕ ще е от полза на европейските автомобилопроизводители в региона като цяло. По-голяма R&D екосистема в автомобилната индустрия ще заздрави R&D системата в региона като цяло. Така ЦИЕ ще стане още по-атрактивна дестинация за други иновативни сектори като машиностроене, роботика и космическо инженерство.

    В доклада има съвети към автомобилопроизводителите да отнесат въпроса до най-високите управленски нива, да определят подходящи R&D възможности в региона на ЦИЕ, да изберат подходящи локации и да започнат развиване на оперативна дейност. В доклада има съвети и към държавите в региона на ЦИЕ. Те трябва да засилят географските клъстери и да стимулират партньорствата между образователните, частните, социалните и обществените институции.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 6 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 7 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 23 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 23 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 24 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 1 ден
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство