четвъртък, 18 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1620 прочитания

    Световната банка: Затлъстяването причинява най-много смъртни случаи в световен мащаб

    70% от населението с проблеми с наднорменото тегло живее в държави с нисък или среден доход, показва нов доклад на финансовата институция
    07 февруари 2020, 11:10 a+ a- a

    Дълги години се вярваше, че затлъстяването е проблем, наличен само в богатите държави. Нов доклад на Световната банка (СБ), озаглавен „Затлъстяване: Здравословни и икономически последици от неизбежно глобално предизвикателство“, показва, че 70% от общо 2 милиарда души по света, които са с наднормено тегло или затлъстели, живеят в държави с ниски или средни доходи. Тъй като затлъстяването е свързано с нарастващ процент на уврежданията, смъртност, скъпоструващо лечение и по-ниска производителност, то е заплаха за всички държави, без значение от нивата на доходи в тях, се казва в документа.

    Прогнозата е, че в следващите 15 години цената на затлъстяването ще надхвърли $7 трилиона в развиващите се държави. Данните в доклада показват, че заболяванията, свързани със затлъстяване, са сред трите най-често срещани причини за смърт в глобален мащаб. Изключение прави само регионът на Южна Африка (под пустинята Сахара). От 1975 година насам затлъстяването се е утроило и сега то е причина за 4 милиона смъртни случая по света всяка година.

    Фактори, които увеличават „епидемията от затлъстяване“, според СБ са: свръх обработени и сладки храни, намалена физическа активност, по-високи доходи, които често вървят ръка за ръка с по-висока консумация на вредни храни.

    „С развитието на икономиките и увеличаването на доходите на човек от населението, унищожителното въздействие и тежест на затлъстяването ще продължат да се изместват към бедните“, казва д-р Меера Шекар, главен експерт по Хранене в СБ и съавтор на доклада.

    Между 2000 и 2009 г. в Китай разходите за лечение на заболявания, свързани със затлъстяване са се увеличили от 0,5 на 3% от разходите за здравеопазване. Очаква се в Бразилия разходите за здравеопазване, свързано със затлъстяване, да се удвоят от $6 млрд. през 2010 г. до над $10 млрд. през 2050 г.

    В доклада се подчертава, че за да се избегне затлъстяването при бъдещите поколения, правителствата трябва да предприемат цялостен подход. Решаващо ще бъде наличието на ефективна първична здравна система, заедно със силен фокус върху превантивните мерки като: задължително етикетиране на обработените храни, повишаване запознатостта на потребителите; намаляване на солта, намаляване на захарта в подсладените напитки; инвестиции в програми за ранно детско хранене.

    В доклада се обяснява и значението на фискалните политики като облагане с допълнителни данъци на нездравословните храни, както и подобряване на градския дизайн – площадки за игра в училищата и алеи за разходки и каране на колело.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 4 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 5 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава
    преди 5 часа
    преди 20 часа
    Петя Димитрова, АББ: Няма основания да се очаква, че лихвите ще се повишат с въвеждането на еврото
    Между 300 и 400 млн. лв. се очаква да изразходват банките у нас за въвеждането на еврото
    преди 21 часа
    В София ще се проведат първите в България конференция и хакатон, посветени на Ethereum
    ETHSofia ще се състои между 17 и 19 октомври в Иновационен форум „Джон Атанасов“
    преди 22 часа
    ОББ: Очакваме по-висок икономически растеж през тази година в сравнение с 2023
    Пазарът на труда се характеризира с ограничено предлагане на квалифициран персонал и относително високо търсене, което се отразява във висок ръст на средната работна заплата