четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1208 прочитания

    Euler Hermes: Глобалната търговия с $26 млрд. загуби седмично заради коронавируса

    Експертите алармират за възможни прекъсвания по веригите за доставка и проблеми в секторите електроника, авиация, луксозни стоки, туризъм и др.
    10 февруари 2020, 11:19 a+ a- a

    $26 млрд. загуби седмично ще понесат доставчиците на стоки и услуги към Китай заради епидемията и карантината, причинени от коронавурисът. Това изчисляват експертите на Euler Hermеs – компания за застраховане на търговски кредити с глобален обхват. Най-сериозно от извънредната ситуация ще пострадат Хонконг, САЩ, Япония, Южна Корея и Германия. Щетите заради замразения внос на стоки се оценяват на $18 млрд. седмично, а към тях се добавят още $6 млрд. пропуски при услугите. Загубите от транспортни услуги добавят още $2 млрд. към негативната калкулация.

    Заради епидемията Euler Hermes ревизира леко прогнозите си за развитието на глобалната икономика и търговия за 2020 година, като очакваният ръст е намален съответно на 2,3% и 1,3%. Очаквано китайската икономика ще забави ръста си с около 1% тази година. Най-съществено ще се усетят последствията в първото тримесечие, когато се очаква да приключи мини рецесията в производството. Дори след това обаче забавянето няма да бъде напълно наваксано нито в Китай, нито на глобално ниво, прогнозират експертите. 

    Анализът показва, че заради епидемията и затварянето на производства, съществуват рискове от прекъсване на веригите на доставка в сектори Електроника, Автомобилостроене, Химическа индустрия, Машиностроене, Текстил. От това потенциални загуби могат да претърпят свързани икономики като Тайван, Южна Корея, Индонезия, Ниделандия и Унгария. Заради свито потребление ще пострадат и някои други сектори, сред които авиотранспорта, производството на текстил, луксозните стоки, развлекателният бизнес, хотелите и ресторантите. 

    „Не се очаква епидемията да има осезаем отпечатък върху бизнеса в България или да създаде съществен риск за някой сектор. В същото време, разбира се, компаниите, които имат търговски отношения с партньори в Китай или Хонг Конг със сигурност е разумно да са с повишено внимание, да направят проверка и да се възползват от възможностите за застраховка на кредитния риск“, обясни Камелия Попова, управител на Euler Hermes за България.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 11 минути
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 51 минути
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 1 час
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 2 часа
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 2 часа
    преди 2 часа
    ЕК с планове за европейска диплома
    Така ще се насърчи мобилността с учебна цел в рамките на ЕС