сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1776 прочитания

    КНСБ: Месечната издръжка на 4-членно семейство – 2517 лв.

    За София необходимите средства за издръжка на живота за 4-членно домакинство са 3312 лв.
    12 февруари 2020, 13:41 a+ a- a

    2517 лв. са необходимите средства на месец за издръжка на 4-членно домакинство, включващо двама родители и две деца. С тези средства е възможно да се осигури покриване на разходите за храна, поддържане на жилище, здравеопазване, образование, транспорт и почивка спрямо средните български стандарти. Осреднените стойности на издръжката на живота за 1 лице от 4-ри членно домакинство е в размер от 629,33 лв.

    Това показват данните за последното 3-месечие на 2019 г. в традиционното наблюдение на потребителските цени и издръжката на живот на Института за социални и синдикални изследвания, представени от президента на КНСБ Пламен Димитров и Виолета Иванова от института. 

    За осигуряване на необходимите средства за издръжка нетният размер на работната заплата за всеки от двамата възрастни членове на този тип домакинство, трябва да бъде не по-нисък от 1259 лв. (като условно приемаме, че двамата възрастни са заети лица). Това означава, че брутното трудово възнаграждение за всеки от тях трябва да достигне 1622 лв., при условие, че работната заплата е единствен източник на доходи.

    През трето тримесечие на 2019 г. размерът на средната брутна работна заплата е от 1249 лв., което означава, че за да се достигне необходимата заплата за издръжка трябва получаваната до сега брутна работна заплата да се увеличи с още 373 лв., обясни Димитров. Нетният ѝ размер (969 лв.) е по-нисък с около 23% от необходимата заплата за издръжка.

    В края на миналата година издръжката на живот достигна най-високото си ниво на ръст от близо 7 години насам (4,4%). Тримесечният темп също отчита най-високи нива след 2010 г. насам, като достига до 1,8%. 

    Поскъпването на хранителните стоки е най-високото от 7 години насам (+6,1%) и далеч надхвърля нивата от предходната година (+3,4%). При нехранителните стоки и услуги годишното нарастване е с 3%, като се доближава до параметрите на предходната година (3,8%).

    През 2019 г. най-висок ръст на разходите за издръжка на живот се наблюдава при групите:
    • месо и месни продукти с 15,6% , което най-вероятно се дължи на африканската чума по свинете;
    • хляб и зърнени храни с 3,5%, като нарастването в групата продължава, след като предходната година достига ръст от 9,7%; 
    • мляко и млечни продукти с 4,6%, като по-силно изразено е нарастването при сирената с 5,3%;
    • захар и захарни изделия с 3,2%.

    Данните показват, че по ръст месото измества хляба, който през 2018 г. е отчел най-висок скок, подчерта Виолета Иванова.

    Тези хранителните групи имат висок дял в потребителската кошница при бедните домакинства, в следствие, на което техният живот поскъпва относително повече, обясняват от КНСБ.

    Нарастват цените на трите основни сегмента формиращи разходите за поддържане на дома. Цените на тока за едногодишен период отчитат ръст с 2,9%, на топлоенергията с 3,5%, водоснабдяване с 5,4%.

    Конкретно за София необходимите средства за издръжка на живота за 4-ри членно домакинство са 3312 лв. Средно на 1 лице от този тип домакинство, издръжката на живота е в размер от 828 лв. и надхвърля средните нива за страната с 31,6%.

    За да се осигурят необходими средства за издръжка на живота, следва всеки от двамата работещи родители да получават нетно трудово възнаграждения не по-ниско от 1656 лв. През трето тримесечие на 2019 г. нетната работна заплата за София-столица е в размер 1322 лв. (бруто 1704 лв.). Това е с около 20% по-ниска от реално необходимия разполагаем доход за покриване на издръжка на живота на 1 лице.

    Общите икономически резултати показват, че в София-столица изоставането на нетната СРЗ е относително по-малко от общото за страната и очакванията са за по-бързо сближаване на тези два показателя, след като същият период на предходната година тази разлика е от 26,7%.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 9 минути
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 23 минути
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 51 минути
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 1 час
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 3 часа
    преди 6 часа