петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1214 прочитания

    ЕП одобри споразумението за свободна търговия между ЕС и Виетнам

    Сделката ще премахне почти всички мита между двете страни през следващите десет години
    12 февруари 2020, 14:23 a+ a- a

    Споразумението за свободна търговия между ЕС и Виетнам получи одобрение от Европейския парламент. Евродепутатите подкрепиха сделката с 401 гласа „за“, 192 гласа „против“ и 40 гласа „въздържал се“.

    „Най-модерното, най-всеобхватното и най-амбициозно споразумение, сключвано някога между ЕС и развиваща се страна“ ще допринесе за определянето на високи стандарти в региона и може да доведе до бъдещо споразумение за търговия и инвестиции между регионите, заяви ЕП в придружаваща резолюция.

    Споразумението е „ясен знак в подкрепа на свободната, справедлива и реципрочна търговия в период на нарастващи протекционистки тенденции и сериозни предизвикателства пред многостранната търговия, основаваща се на правила“, подчертаха евродепутатите.

    Сделката ще премахне почти всички мита между двете страни през следващите десет години, включително за основните европейски продукти за износ за Виетнам: машини, автомобили и химикали. То обхваща банкови услуги, морски транспорт и пощенски услуги, до които предприятията на ЕС ще имат по-добър достъп. Компаниите също ще могат да участват в публични търгове обявени от правителството на Виетнам и от няколко града, включително Ханой. Споразумението също така защитава 169 емблематични европейски продукта. Освен това сделката е инструмент за опазване на околната среда и за запазване на социалния напредък във Виетнам, включително трудовите права. То задължава прилагането на Парижкото споразумение от страна на Виетнам. Страната пое също ангажимент да ратифицира два законопроекта, по желание на Парламента - един за премахването на принудителния труд, а другия за свободата на сдружаване, съответно до 2020 и 2023. Търговското споразумение може да бъде прекратено, ако има нарушения на правата на човека.

    Парламентът отделно прие с 407 гласа „за“, 188 гласа „против“ и 53 гласа „въздържал се“ споразумение за защита на инвестициите, което установява инвестиционна съдебна система с независими съдии, които уреждат спорове между инвеститори и държавата. 

    След като Съветът официално одобри търговското споразумение и страните се уведомят взаимно, че процедурите им са затворени, то може да влезе в сила.

    За да влезе в сила споразумението за защита на инвестициите, първо трябва да го ратифицират парламентите на държавите членки на ЕС.

    Виетнам е вторият най-голям търговски партньор на ЕС в Асоциацията на народите от Югоизточна Азия (АСЕАН) след Сингапур, като търговията със стоки възлиза на 47.6 млрд. евро годишно и 3.6 млрд. евро по отношение на услугите. Износът на ЕС за Виетнам расте годишно с 5-7%, като търговският дефицит на ЕС със Виетнам е бил в размер на 27 млрд. евро през 2018. Основният внос на ЕС от Виетнам включва телекомуникационното оборудване, облекло и хранителни продукти. Главният износ на ЕС за Виетнам са машини и транспортно оборудване, облекло и хранителни продукти.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 8 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 9 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 1 ден
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 1 ден
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 1 ден
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 1 ден
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство