сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1314 прочитания

    МВФ предлага повишаване на максималния осигурителен доход

    Приключи редовната мисия на фонда у нас
    14 февруари 2020, 17:01 a+ a- a

    Международният валутен фонд (МВФ) препоръчва увеличаване на максималния осигурителен доход при запазване на плоския данък у нас. Мярката е с цел осигуряване на по-голям ресурс за социални разходи и укрепване пазара на труда, съобщи БНР.

    Експертите на фонда бяха в България на редовната си мисия. Те се срещнаха с представители на правителството, БНБ, бизнеса и неправителствени организации.

    МВФ оценява стабилността на финансовата система и състоянието на икономиката на страната през 2019 година. Очакванията са стабилното икономическо представяне да продължи и през 2020 . с по-умерен растеж и при неблагоприятни външни рискове. 

    Ако рисковете се осъществят, автоматичните финансови стабилизатори трябва да бъдат оставени да работят свободни, а публичните разходи, подкрепящи инвестициите, могат да бъдат повишени, уточняват още от Фонда.

    Неравенството в България продължава да се увеличава, заяви Джейу Лий, ръководител на мисията на МВФ. Според него предизвикателствата пред икономиката на страната са свързани с ускоряване на приобщаващия растеж и устойчивото сближаване на доходите. Решението на тези проблеми се крие в по-силни институции и по-добро предоставяне на публични услуги. Това ще стимулира по-широкообхватни инвестиции и ще увеличи производителността, смята още Лий.

    В заключението на мисията се казва, че България трябва да приложи всеобхватни структурни реформи, включително за подобряване на публичните услуги, с цел приобщаващ растеж и приближаване на доходите към тези в останалите страни-членки на ЕС.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    преди 4 часа
    преди 5 часа
    EY и denkstatt се обединяват в една от най-големите консултантски компании в областта на ESG у нас
    denkstatt става част от мрежата на EY в Австрия, България, Румъния, Унгария и Словакия и ще бъде позната под марката EY denkstatt
    преди 7 часа
    Google отмени някои от изискванията си, касаещи служители на нейни доставчици
    Това може да помогне на технологичния гигант да избегне договаряне със синдикатите
    преди 22 часа
    Проучване: 15% от офисите в София са празни
    Броят на операторите на гъвкави работни пространства в столицата е 63, предлагат общо 8717 работни места
    преди 1 ден