четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1708 прочитания

    Търговските вериги се обявиха против тавана на цените

    Според членовете на Сдружението за модерна търговия новите разпоредби са връщане от пазарна към централизирана икономика
    22 март 2020, 09:18 a+ a- a

    Текстът за налагане на таван върху цените в закона за извънредните мерки представлява връщане от пазарна към централизирана икономика. 

    Това се посочва в становище на Сдружението за модерна търговия по повод Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г., който българският парламент прие на 20 март. 

    Със закона се въвежда таван на цените на стоките и услугите. Според него "всички стопански субекти са длъжни да предоставят на населението предлаганите от тях стоки и услуги на цени, равни на средноаритметичните цени на предлаганите от тях стоки и услуги през последните три месеца" преди въвеждането на извънредно положение. За нарушение на разпоредбата на "виновните лица се налага имуществена санкция в размер на 5 на сто от оборота" за предходната година, а на представляващите ги физически лица - глоба в размер от 20 хил. до 100 хил. лв. 

    Според членовете на Сдружението за модерна търговия тези разпоредби са грешен инструмент за ограничаване на цените и ще доведат не до по-ниски цени, а до тежки последици за българската икономика - дефицити на стоки и услуги, хаос, корупция, фалити, спекула, увеличаване на сивия сектор и спад на приходите в държавния бюджет точно когато те са най-нужни.

    Единствено свободната конкуренция може да гарантира ниски цени. Безброй примери по света и у нас са доказателство за това, посочват от сдружението.

    Оттам апелират към всички власти да не вземат прибързани решения, да ги съгласуват със заинтересованите страни и да не всяват допълнителна паника в и без това предизвикателната ситуация. 

    Членовете на Сдружението отправят апел към Президента на Република България да наложи вето върху текста за налагане на таван върху цените. 

    "Ако все пак законът влезе в сила, апелираме към Народното събрание спешно да отмени въпросните текстове", посочват още оттам.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 3 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 4 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам
    преди 20 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 20 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 21 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място