събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5249 прочитания

    Президентът наложи частично вето на Закона за извънредното положение

    Тоталната блокада поражда повече проблеми, отколкото решава, каза Румен Радев
    22 март 2020, 12:37 a+ a- a

    Президентът Румен Радев наложи частично вето на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, приет от НС.

    "Моето решение е да наложа вето върху част от закона и да го върна за повторно разглеждане в българският парламент", обяви президентът на извънреден брифинг.

    Разгърнатите мотиви за ветото той уточни, че ще бъдат обявени в най-кратък срок и изрази надежда българските народни представители да ги вземат под внимание, когато гласуват ветото. 

    "Кредитът на доверие, който управляващите получиха трябва да се използва рационално, а не да е прелюдие към безконтролно упражняване на властта", посочи Румен Радев.

    Според него липсата на кадри, на оборудване и на капацитет в здравната ни система и дефицити при организацията се компенсират с крайно рестриктивни мерки, които засилват напрежението и самата криза. 

    "Законът атакува последните остатъци от свободата на словото. Няма дефиниция за невярна информация, затова пък българите ги грозят тежки глоби и затвор. Експертите, журналистите и гражданите ще бъдат принудени да налагат автоцензура и то в условията на динамична промяна на разбирането ни за пандемия и за необходимостта от алтернативни позиции. Тази норма може да бъде употребена за интерпретиране на всяко неудобно свободомислие. А според приетия закон това ограничение остава и след изтичане на извънредното положение." 

    Радев отбеляза, че в момента в света и в България протичат паралелно две кризи.

    "Първата е здравната, породена от коронавируса. Втората е икономическа и социална, породена от мерките за борба срещу вируса. Икономическата засега се пренебрегва, но тя хвърля стотици хиляди българи в трудна битка за оцеляване. Те имат нужда не от заплахи, а от подкрепа. Всички засегнати страни приемат спасителни пакети за най-бедните, за изпадналите в техническа безработица, за дребните и средните предприемачи. Отделят се милиарди. Трябва да отчитаме, че възможностите на нашия бюджет са по-скромни, но нуждите на българите са по-остри и неотложни поради ниските доходи. Липсата на убедителни мерки в подкрепа на засегнатите ще породи социално напрежение в близко бъдеще. Гладът ще надделее над страха и последствията рискуват да бъдат разрушителни. Затова правителството следва неотложно да преразгледа своята политика спрямо най-пострадалите и засегнатите", призова Румен Радев.

    Президентът отбеляза още, че спекулата с най-необходимото - дезинфектанти и лични предпазни средства, руши така необходимото доверие в обществото. "Срещу спекулата трябва да има безкомпромисни мерки, но те не трябва да водят до блокиране на стопанските дейности, до отлагане на дългоочакваното намаляване на цените топлоенергията и горивата, да възпрепятстват очакваното сезонно намаление на редица стоки. Така предложеният модел за борба със спекулата на практика прави невъзможен вносът на животоспасяващи лекарства и продукти, чиято цена на международния пазар се повишава".

    "Самият закон обрасна с предложения, които нямат пряко отношение към борбата с коронавируса. Тоталната блокада поражда повече проблеми, отколкото решава", каза Радев.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 1 ден
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 2 дни
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 2 дни
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 2 дни
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    18 април 2024, 08:29
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство