четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1178 прочитания

    Германия подготвя €150 милиарда икономическа помощ

    Страната промени правилата за бюджета си, за да може да вземе заем, и въведе строги правила за социална дистанция
    23 март 2020, 11:29 a+ a- a

    Германският канцлер Ангела Меркел се подложи на доброволна изолация, след като лекар, който я е ваксинирал в петък (20 март), е дал положителна проба за Covid-19, а германският кабинет планира да отпусне €150 милиарда спешно финансиране за справяне с пандемията, съобщи New York Times.

    Меркел ще бъде регулярно тестувана, докато изпълнява служебните си задължения от дома. Освен това от неделя (22 март) страната наложи забрана за събиране на повече от двама души на едно място (с изключение на семейства), а излизането от дома не се препоръчва. До момента заведенията за хранене работеха при условие, че клиентите им са на безопасно разстояние. Според новите мерки те ще затворят, като ще поддържат само доставка по домовете. Бизнеси като фризьорски салони, студиа за масаж и студиа за татуировки, които също работеха, сега ще затворят врати. 

    На хората е позволено да ходят на работа, да излизат от дома, за да полагат грижи за свои роднини, да пазаруват и да посещават лекар. Срещи, които се смятат за много важни, все още ще могат да се провеждат, същото важи и за изпити. Позволява се на хората да излизат, за да спортуват или да се разходят за глътка свеж въздух, стига да спазват разстояние от поне 1,5 метра един от друг.

    Правителството наложи тези мерки след телефонно заседание на кабинета, след като в петък Бавария наложи строги ограничения за движението извън дома.

    Мерките ще са в сила поне две седмици. 

    В Германия има над 23 900 потвърдени случая на заболяването (към 22 март), а смъртните случаи са над 90.

    По време на пресконференция, която бе излъчена по телевизията, Меркел обясни, че коронавирусът се разпространява с „тревожна скорост в нашата страна“. При липсата на ваксина или лекарства зависи от хората да ограничат своето социално общуване. „В момента нашето собствено поведение е най-ефективното лекарство, с което разполагаме: да ограничим обществения си живот, да ограничим контактите с хора, защото така се предава вирусът. Накратко – така спасяваме животи... Трябва да се учим от експертите и от наблюдения на реалността“, каза тя.

    По-стриктните правила за социална дистанция бяха въведени в неделя (22 март), защото много германци не спазваха препоръките през изминалата седмица, съобщиха властите. Канцлерът Меркел благодари на всички, които са променили драстично своя живот, и предупреди онези, които все още не са, че правилата не са по избор, както и че тези, които не ги следват ще бъдат наказани.

    „Това не са препоръки от държавата, това са правила, които трябва да бъдат следвани заради общия ни интерес... Моля всички да ги спазват. Направете правилното за нашата страна. Покажете разум и сърце... Убедена съм, че този колективен дух, това „подкрепяме се взаимно“ ще ни помогне да преминем през този труден период“, каза още германският канцлер по време на телевизионно обръщение към нацията.

    Тя отчете и цената на новите мерки, която ще плати обществото: „Днес навсякъде в Германия виждаме, че градовете ни, трафикът, икономическият и социалният ни живот изглеждат коренно различно в сравнение само със седмица по-рано. Благодаря ви за това. Знам че означава човешки и икономически жертви, когато магазините трябва да затворят, когато не можете просто да се срещате с други хора, и дори още по-болезненото – да виждате своите баби и дядовци и приятели.

    Меркел е учен по образование и получи висока степен на одобрение заради своето спокойствие и прозрачност на действията по време на кризата, коментира New York Times.

    За първи път от 2008 година насам, когато Германия прие политика за балансиран бюджет, страната ще изпадне в дефицит заради спасителния план. Въпреки изолацията на канцлера, правителството ще продължи работата си, като кабинетът се подготвя днес (23 март) да отпусне €150 милиарда евро, за да подпомогне страната да се справи с кризата.

    Очаква се да бъде одобрено изключение от закона за бюджета, което ще позволи заем в размер на милиарди евро, които да помогнат на компаниите да оцелеят по време на настъпващата рецесия, и да запазят милиони работни места, уточнява още New York Times.

    Очаква се кабинетът да приеме спасителния пакет днес (23 март) и той да бъде гласуван по-късно през седмицата.

    Германският финансов министър Олаф Шулц оправда заем, 10 пъти по-голям от това, което позволяват бюджетните правила на страната, като каза че „150 милиарда е много голяма сума, но ни дава възможности, от които се нуждаем в момента... Изправени сме пред голямо предизвикателство“.

    По данни на СЗО към момента Германия е на 5-о място в света по заразени с Covid-19 след Китай, Италия, Испания и Иран.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 3 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 4 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 5 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам
    преди 21 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 21 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 21 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място