събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    920 прочитания

    Нотификацията за дерогацията се отнася само за неосновни права

    Процедурата е стандартна при въвеждане на извънредно положение, обясниха от Министерството на правосъдието
    23 март 2020, 13:13 a+ a- a

    В петък (20 март) стана ясно, че България ще поиска временна дерогация на неосновни права от Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ). 

    Във връзка с това искане от Министерството на правосъдието (МП) обясниха, че по смисъла на чл. 15 от Конвенцията за защита правата на човека всяка държава има право да дерогира временно някои нейни разпоредби в случай на извънредно положение, каквото е в сила за България, считано от 13 март 2020 г. 

    Това означава, че някои права ще бъдат ограничавани повече от обичайното, като например право на придвижване (не можем да ходим, където си поискаме), право на сдружаване (организациите не могат да правят събрания) и др. Тези ограничения трябва да са свързани с целта на извънредното положение, в случая - да предпази хората, и то най-уязвимите сред тях, от бързо разпространяващата се и лесно преносима вирусна инфекция. 

    На 20 март Народното събрание прие Закон за извънредното положение, тоест държавата дерогира фактически от някои разпоредби на Конвенцията. Сега държавата трябва да изпълни международното си задължение по Конвенцията (чл. 15, ал. 3) и да информира Генералния секретар на Съвета на Европа за това ограничаване на правата. В тези случаи задължението на държавата е да нотифицира Генералния секретар на Съвета на Европа, като изпрати текста на закона и обясни какво налага неговото приемане, както и да посочи срока на действие на тези извънредни мерки. 

    Тази нотификация се публикува на сайта на Съвета на Европа и всички други държави членки могат да се запознаят с това какво се случва в България. Нотификацията е гаранция, че правата нямат да бъдат ограничени извън най-необходимото за постигането на целта - овладяване на епидемията и гарантиране здравето на хората. Освен това тази нотификация не отнема на никого правото на жалба до ЕСПЧ. Самият Съд има практика по конкретно дело да изследва причините за по-голямото ограничение. Една предварителна декларация до Генералния Секретар гарантира прозрачност и взаимен междудържавен контрол, обясняват от МП.

    Министърът на правосъдието е изпратил писмо до Министерството на външните работи (МВнР) в подобен смисъл, като се очаква вземане на политическо решение в тази връзка. До момента няколко държави са направили такава нотификация, от ЕС - Румъния, Латвия и Естония, вероятно ще последват и други. Съветът на Европа също разпространи меморандум сред държавите-членки с разяснения във връзка с условията за дерогация и конкретната процедура.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 11 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 11 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 11 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 12 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 14 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години