петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1127 прочитания

    Албания и Северна Македония започват преговори за членство в ЕС

    24 март 2020, 17:47 a+ a- a

    Министрите на външните работи и на европейските въпроси на държавите-членки на ЕС решиха днес да започнат преговори за членство със Северна Македония и Албания, в светлината на постигнатия напредък от двете страни и препоръката, съдържаща се в междинните доклади на ЕС за двете държави. Тъй като министрите от Съвета „Общи въпроси“ заседаваха с видеоконферентна връзка, решението ще бъде формализирано утре.

    Мнозинството министри подчертаха стратегическото значение на Западните Балкани и на европейската перспектива на шестте страни от региона.

    В съответствие с приетата от МС на 9 октомври 2019 Рамкова позиция относно „Разширяването на ЕС и Процеса на стабилизиране и асоцииране: Република Северна Македония и Албания“, България включи в заключенията текст, който акцентира върху важността от постигане на осезаеми резултати и добросъвестно изпълнение на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България, като част от процеса на присъединяване. Също в изпълнение на Рамковата позиция бе формулирано изискване за отбелязване на осезаем напредък в защитата на правата на българското национално малцинство в Албания преди следващата важна стъпка в преговорния процес - провеждането на първа Междуправителствена конференция.

    Европейската интеграция на Западните Балкани е дългогодишен външнополитически приоритет на българското правителство, защото сме убедени, че няма как България да е просперираща държава, ако нейните съседни страни не са.

    Сред стъпките, които страната ни предприе за активизиране на процеса, са Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Република Северна Македония, Срещата на върха ЕС-Западни Балкани по време на Българското председателство на Съвета на ЕС, на която бе приета Софийската декларация и Софийският дневен ред с конкретни стъпки за сближаване в региона, решението на Съвета „Общи въпроси“ на 26 юни 2018 г. под председателството на вицепремиера Екатерина Захариева за даване на зелена светлина за преговори с Албания и Република Северна Македония, съвместните чествания на исторически събития в София и Скопие, както и съвместното председателство на България и Република Северна Македония на Берлинския процес, отбелязват от Министерство на външните работи.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 14 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 14 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 16 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 17 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 19 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк