петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    866 прочитания

    СЗО: САЩ може да са следващия „епицентър на вируса“

    Сенатът одобри спасителен пакет за икономиката на стойност $2 трилиона
    25 март 2020, 09:38 a+ a- a

    Световната здравна организация (СЗО) съобщи, че САЩ може да се окаже следващия „епицентър на вируса“, предаде „Ройтерс“. 

    За последните 24 часа 85% от новите случаи в глобален мащаб са в Европа и САЩ, като от тях около 40% са в САЩ. От понеделник (23 март) коронавирусът е инфектирал повече от 42 000 души в САЩ, а починалите са най-малко 559.

    Маргарет Харис, говорител на СЗО заяви, че броят на заболелите в САЩ се е увеличил много. В отговор на журналистически въпрос дали страната може да се превърне в следващата гореща точка на заболяването тя казва: „Наблюдаваме много голямо увеличение на случаите в САЩ, така че страната има този потенциал“.

    Междувременно администрацията на президента Тръмп и Сенатът постигнаха съгласие и приеха спасителен план на стойност $2 трилиона, който има за цел да подпомогне страдащата от коронавируса американска икономика. Президентската администрация и Сенатът водиха преговори в продължение на няколко дни и в крайна сметка приеха най-скъпия и широкообхватен спасителен план в историята на Конгреса, коментира CNN.

    Всички подробности по спасителния план все още не са известни, но стана ясно, че $250 милиарда ще бъдат отпуснати за директни плащания на индивиди и семейства, $350 млрд. за кредити за малкия бизнес, $250 млрд. за плащане на обезщетения за безработица и $500 милиарда за заеми за компании, изпитващи трудности.

    Планът ще осигури огромна финансова помощ на икономиката, която пострада тежко от разпространението на коронавируса, както и провизии за пострадалите американски работници и семейства. Планът ще подпомогне малкия бизнес и големите индустрии, включително авиолиниите.

    Според спасителния план хора, които получават брутна годишна заплата в размер на $75 000 или по-малко, ще получават директни плащания в размер на $1200 за всеки, двойките, сключили брак, които получават до $150 000 (общ брутен доход), ще получат $2400 и допълнително по $500 за всяко дете. Плащанията ще намаляват спрямо големината на заплатата и няма да важат за хора с брутни заплати в размер на $99 000 за индивиди и $198 000 за двойки без деца.

    Предвиждат се и $130 милиарда за болници, които са поели „голям удар“ от новия вирус, както и $150 милиарда за местната власт, която страда от липса на средства заради мерките, взети във връзка с коронавируса.

    Освен това Администрацията за малкия бизнес (Small business Administration – SBA) ще бъде гарант за заеми в общ размер на до $10 милиарда за малки бизнеси, за да е сигурно, че те ще продължат да плащат заплати и да изплащат кредитите си.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    Очаква се пазарът на смартфони да се възстанови през 2024 г.
    Най-голям ръст се очаква в премиум сегмента, показват данни на Counterpoint Research
    преди 3 часа
    38 млрд. долара достигат загубите от финансови измами през 2023
    БОРИКА стартира инициатива за превенция на финансови измами
    преди 3 часа
    Започва поетапно изключване на отоплението за град София
    Изключването на топлоподаването стартира на 31 март
    преди 4 часа
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 4 часа
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 5 часа
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове