петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2320 прочитания

    Как в България се установяват заболелите от коронавирус?

    Трите основни начина за тестване разясни на извънреден брифинг председателят на Оперативения щаб ген. Мутафчийски
    27 март 2020, 13:11 a+ a- a

    В България има три основни начина за тестване на заболелите от коронавирус, каза на извънреден брифинг в МС председателят на Оперативения щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски. Той разясни каква е стратегията на Щаба за установяването и проследяването на болните. 

    Идентифицирането на един заразен с коронавирус може да стане по три начина. Мутафчийски разясни каква е разликата между тях с помощта на следната графика: 

    Според СЗО и CDC Atlanta единственият достоверен начин за установяването на заразен е с real-time PCR, който е бавен, изисква апаратура и много добре обучен персонал. Но въпреки това няма друг метод, който да е доказал повече своята надеждност. На графиката, която показа Мутафчийски, той е отразен с червената линия. Както се вижда от нея, през цялото време на епидемията, независимо на какъв етап е, съществува такъв начин на идентифициране на заболял, уточни Мутафчийски. Черната линия, която се изкачва и слиза, е епидемичната крива. 

    В България това има възможност да се установява при пълен капацитет на лабораториите от 1000-1200 случая дневно. Което значи около 30 000 теста месечно. Изразено в цени това е около 930 000 лева на месец. В поръчката, която е извършена към ЕК, за България са отделени 600 000 такива теста, уточни Мутафчийски.

    Следващият начин за идентифициране на заразен е с т.нар. флуоресцентен имуно-хроматографски метод, който е на базата на антиген, наличен върху повърхността на вируса. Пробата се взима по абсолютно същия начин като при  real-time PCR, но идентифицирането става много бързо - за около 5 минути с малък портативен апарат. Мутафчийски посочи, че към момента се разработват и тестове, които директно показват резултата по подобие на теста за бременност.

    Тези тестове, поради лесното им изпълнение, могат да се популяризират масово, защото не изискват кой знае какъв обучен персонал, така че предвижданията на Щаба са, че могат да се правят 5 000-1 000, дори и до 20 000 теста дневно. Което означава, че на месечна база могат се правят около 300 000 теста, които съобразно цената в момента, са около 10 млн. лева месечно.

    Тези тестове вече се прилагат на две места в България, включително и във ВМА.

    Когато епидемията достигне своя връх и вече се стабилизира като брой случаи на ден, започват антитяло базираните тестове (синята линия на графиката) или т.нар.  бързи тестове. Те са тестове, с които може да се установи колко души са заболели, без дори да разберат и са придобили имунитет. Това се предвижда да бъде правено в широки граници между 30 000 и 40 000 на ден, което като парично изражение е около 10 млн. лева на месец, уточни Мутафчийски.

    По думите му са важни и трите вида тестове. Първият вид е изключително важен, защото той дава безспорен и достоверен резултат. Вторият вид тест (флуоресцентен имуно-хроматографски), който е лесен за изпълнение, също е важен, защото той открива новозаболели, но много по-бързо. Той може да се използва освен при стандартните групи, които подлежат на real-time PCR тестуване (реално заболели в болница; медицински персонал, който е контактен с болен и е развил симптоматика; контактни лица, които са развили симптоматика и освободени от болнично лечение лица, изчистили вируса), така и при много други лица, които към момента могат да работят (държавни, банкови  и застрахователни чиновници, полицаи, заети в търговските обекти, в промишлеността, в транспорта и др.). Тези тестове се предвижда да бъдат правени в рискови групи за откриването на новозаболели случаи, посочи Мутафчийски.

    Третият тип тестове, т.нар. „бързи тестове“ по думите му са важни след втората половина на епидемията, защото те ще дадат реалната снимка на придобилите имунитет. На базата на тези данни могат да се оформят кохорти от здрави лица с придобит имунитет, които могат да работят. Това ще даде основата за разхлабване на мерките една по една и за съживяването на обществения живот и на икономиката, каза председателят на Щаба. 

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 8 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 9 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 10 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 12 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 14 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк