петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3038 прочитания

    Бразилският президент осмя истерията около COVID-19 и призова хората да се върнат на работа

    На фона на драконовските мерки за спиране на пандемията по света, Жаир Болсонаро заяви, че иска да запази икономиката, като осмя истерията около вируса
    28 март 2020, 09:24 a+ a- a

    На фона на драконовските мерки за спиране на разпространението на пандемията от коронавирус, които в момента прилагат много страни по света, президентът на Бразилия продължава да държи малко по-различен курс.

    В петък Бразилия забрани влизането през летища на чужденци без жителство в страната, за да бъде забавено разпространението на коронавируса, но президентът Жаир Болсонаро призова бразилците да се върнат на работа, вместо да спазват социална дистанция, предаде Reuters. 

    Забраната за пътуване на министерството на правосъдието влиза в сила в понеделник и следва подобни мерки в няколко други южноамерикански държави. Непоследователният отговор на Бразилия на епидемията обаче предизвика грозен спор между президента и управителите на бразилките щати.

    Пренебрегвайки съветите на експертите по обществено здраве, Болсонаро заяви, че иска да запази икономиката, като осмя истерията около вируса, който нарече просто един „лек грип“. Той е ядосан на губернаторите и кметовете, които доведоха щати като Сао Пауло и Рио де Жанейро до застой, за да овладеят огнището. В петък той пусна телевизионна реклама #BrazilCannotStop, представяща лозунг, подобен на кампания в Милано (#MilanWillNotStop), преди смъртните слуаи в Италия да нараснат.

    „За търговците в кварталите, за собствениците на магазини в градските центрове, за служителите, за милиони бразилци, Бразилия не може да спре“, се казва в рекламата, която показва кадри от препълнени класни стаи и улични пазари. Твърди се, че  Болсонаро е пуснал рекламата, без да се консултира със здравното министерство. Оттам обаче обявиха, че мерките, препоръчващи социално дистанциране, остават същите. 

    Губернаторът на Сао Пауло Жоао Дория, бивш съюзник на Болсонаро, който е в спор с президента за справяне с кризата, нарече рекламата „дезинформация“. „Повече от 50 държави са под карантина. Значи целият свят греши и единственият човек, който е прав, е президентът Жаир Болсонаро?“, каза той в петък.

    Междувременно броят на заразените и смъртните случаи в страната продължава да расте.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 4 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 4 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 4 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 5 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 7 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години