вторник, 16 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    70396 прочитания

    Китайски учен: Голямата грешка в САЩ и Европа е, че хората не носят маски

    Според Джордж Гао, директор на Китайския център за контрол и превенция на заболяванията, това е една от причините за бързото разпространение на COVID-19
    28 март 2020, 11:44 a+ a- a

    Най-голямата грешка, която допускат хората в  САЩ и Европа е, че не носят маски.

    Това коментира Джордж Гао, директор на Китайския център за контрол и превенция на заболяванията в интервю за Американската асоциация за съдействие на науката (AAAS).

    Гао и екипът му предоставиха важни данни на съвместната мисия между китайски и международни учени, организирана от Световната здравна организация (СЗО). През февруари СЗО излезе с доклад, след като обиколи Китай, за да разбере как страната се спрява с епидемията от коронавирус (повече за изводите в доклада ТУК).

    „Голямата грешка в САЩ и Европа е, че хората не носят маски. Коронавирусът се предава чрез капчици и при близък контакт. Трябва да носите маска, защото когато говорите, от устата ви винаги излизат капчици. Много хора имат асимптоматични или пресимптомни инфекции. Ако носят маски за лице, това може да попречи на капчиците, които пренасят вируса, да излязат и да заразят другите“, казва Джордж Гао. 

    Относно поуките, които другите държави могат да си извклекат от Китай за справяне с разпространението на вируса, Гао коментира, че социалното дистанциране е основна стратегия за контрол на всички инфекциозни заболявания, особено ако те са респираторни.

    „Първо, използвате „нефармацевтични стратегии“, защото липсват лекарства или ваксини. Второ, трябва да сте сигурни, че изолирате всички случаи. Трето, близките контакти трябва да бъдат под карантина. Четвърто, спирате публичните събития. Пето, ограничавате движението”.

    Според Гао е необходимо и редовно измерване на температурата на хората при посещение на магазини, сгради, спирки на градския транспорт... „Където и да влезете в Китай, има термометри. Трябва да се опитвате да мерите температурата на хората толкова често, колкото е възможно, за да сте сигурни, че който има висока температура, остава навън.”

    Според учения един от най-важните въпроси за COVID-19 към момента е доколко е стабилен този вирус в околната среда. „Хората погрешно смятат, че този вирусът е особено чувствителен към температура или влажност. Но както вече показаха както китайски, така и американски проучвания, изглежда, че е много устойчив върху някои повърхности. Може да оцелее дълго време в много среди. И по тази тема ни трябват научнообосновани отговори.”

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 41 минути
    OpenAI навлиза в Азия
    Първият офис в региона е в Япония
    преди 42 минути
    Откриха една от най-големите детски градини в София
    Продължава строителството на 17 нови детски градини, до края на 2024 се очаква да приключи изграждането на 13 от тях
    преди 2 часа
    преди 18 часа
    И Велико Търново с вертолетно летище за спешна медицинска помощ по въздух
    До момента България разполага с 3 вертолетни летища в София и по 1 във Варна, Панагюрище и Русе
    преди 19 часа
    ITF Group отчита най-успешната си година до момента
    Първата финтех компания в ВЕАМ сегмента на БФБ очаква значителен ръст на бизнеса
    преди 19 часа
    BlackPeak Capital инвестира 13,3 млн. лв. в „Бианор Холдинг“
    Бианор привлече общо над 20 млн. лв. през Българска Фондова Борса