петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    926 прочитания

    Северна Македония стана 30-ият член на НАТО

    28 март 2020, 12:47 a+ a- a

    Северна Македония стана 30-тата членка на НАТО. Генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг приветства в Twitter страната като нов член.

    Нейното знаме ще бъде издигнато на 30 март над централата на алианса в Брюксел, посочи държавният секретар на САЩ Майк Помпейо.

    "Това е историческа седмица за Северна Македония", заяви министърът на външните работи на Северна Македония Никола Димитров в Twitter. "Днес Северна Македония официално получава напълно заслуженото си място в семейството на евроатлантическите нации. Пътешествие, което започна преди 27 години. От днес ние сме горди членове на НАТО, застанали рамо до рамо с нашите съюзници и приятели". Преди дни европейските лидери също дадоха зелена светлина за започване на преговори за присъединяване със Северна Македония и Албания.

    "Приветстваме присъединяването на Република Северна Македония като пълноправен член на НАТО. Този исторически акт, заедно с очакваното започване на преговори за присъединяване към ЕС, ще доведе до превръщането на страната в надежден съюзник с принос за сигурността и демократичния напредък на региона и евроатлантическото пространство", посочва в съобщение и от българското външно министерство.

    "Присъединяването на Република Северна Македония към НАТО е специален момент и за България. Това е успех за последователната ни политика в подкрепа на европейската и евроатлантическа интеграция на страните от Западните Балкани и Черноморския регион, и разширяването на зоната на сигурност, стабилност, споделени ценности и просперитет около нашите граници. Югозападната ни съседка поема своя дял от отговорностите и задълженията, произтичащи от членството, включително към колективната сигурност и отбрана", отбелязват от МВнР.

    "Формалното присъединяване към НАТО не означава край на усилията за осъществяване на вътрешните реформи и демократична трансформация на страната. Ще продължим да очакваме резултати в укрепването на върховенството на закона, свободата на медиите, реформата на сектора за сигурност, особено по отношение на трансформирането на специалните служби и пълното прекъсване на връзките с тоталитарното минало, привеждането на въоръжените сили към стандартите на НАТО, както и конкретни стъпки за добросъвестно изпълнение на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество по начин, който да гарантира неговата необратимост", допълват от МВнР.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 13 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 13 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 13 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 20 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 21 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава