петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1443 прочитания

    Радев: Да не се чака моментът, в който гладът ще победи страха, последствията ще бъдат непредсказуеми

    Няма нищо по-страшно от активната глупост, посочи президентът
    07 април 2020, 14:05 a+ a- a

     

    „Премиерът трябва да се запознае със законите и с Конституцията и да прочете кога може да се налага вето. На решения на Народното събрание президентът не може да налага вето, те се обнародват директно“, заяви президентът Румен Радев, попитан за изказването на министър-председателя във връзка с удължаването на извънредното положение. Радев посети Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина "Н.И.Пирогов", като поздрави лекарите и медицинските специалисти за Деня на здравния работник.

    Президентът посочи, че е по-добре премиерът да се въздържа от някои коментари. „Гьоте го е казал най-добре: Няма нищо по-страшно от активната глупост“, допълни президентът.

    „Трябва да се помисли не само за физическото, но и за психическото здраве на нацията“, заяви президентът и допълни, че тези, които вземат решенията за ограниченията в извънредното положение, са „сити хора, но много българи вече гладуват“. „Не трябва да се чака моментът, в който гладът ще победи страха, защото тогава последствията могат да бъдат непредсказуеми“, отбеляза президентът и отново подчерта, че е необходимо отсега да се разработи ясна стратегия как управляемо, безопасно и възможно най-бързо да излезем от състоянието на пълна парализа на икономическия и обществен живот. „Част от моите предложения се изпълняват, част все още не са изпълнени, но виждате, че властите вървят по моите стъпки и нещата, които казвам да се направят“, заяви Радев. Президентът посочи, че и след 13 май, когато свършва извънредното положение, ще съществува коронавирус и попита: „И тогава пак ли ще стоим в това положение?“. Радев даде и пример с европейски държави като Австрия, Германия, Дания, Норвегия, които вече постепенно навлизат в процес на облекчаване на извънредните ограничения.

    Попитан за приетата от парламента актуализация на бюджета и антикризисните мерки във връзка с извънредното положение, Румен Радев посочи, че ще се запознае със законовите промени, които днес се очаква да постъпят в президентството, и тогава ще вземе решение за обнародването им. По думите на президента, без убедителна, солидна и навременна реакция на управляващите в борбата със социалната и икономическа криза, има риск тя да прерасне в катастрофа. Според държавния глава, вече се наблюдават действия в правилната посока, но те все още са далеч от желаното.

    Дарението има смисъл, когато е навреме и далеч от камерите, другото е суета и популизъм. Това заяви президентът в отговор на журналистически въпрос по повод решението на Народното събрание до края на извънредното положение депутатите, членовете на правителството и на политическите кабинети да не получават възнаграждения. Държавният глава посочи, че за разлика от депутатите и министрите, които възнамеряват да си дарят заплатите към края на извънредното положение, той още преди половин месец е дарил заплатата си на нуждаещите се възрастни хора в община Видин. Румен Радев се обърна към народните представители с думите: „Дарението е личен акт, но ако много държите да се равнявате по президента, както разбрах от вашите изказвания, има лесно решение - „Кръгом и бегом към месец март, сега си дарете и мартенските заплати, както го направих и аз“.

    С подкрепата на обществото и най-вече на управляващите трябва да се реши проблемът за опазване здравето и живота на българските медици, подчерта Радев при посещението си в "Пирогов" и посочи, че броят на заразените у нас с коронавирус медицински специалисти е висок.

    Държавният глава призова по-бързо да се оборудват с лични предпазни средства медиците във всички болници в страната и особено общопрактикуващите лекари. Ако не опазим здравето на медиците ни, губим и здравето на нацията в тази тежка криза, заяви Румен Радев.

    По думите на президента са необходими целенасочени политики медиците ни да не напускат страната и да се положат усилия за обновлението на лекарския състав. „След кризата трябва да направим така, че медиците ни да имат необходимия социален статус, условия за работа и квалификация, за да могат наистина да вършат тази високоблагородна обществена дейност“, подчерта Румен Радев.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 4 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 4 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 4 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 5 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 7 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години