четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1117 прочитания

    Подготвя се мярка за безвъзмездна ликвидна подкрепа за най-малките предприятия

    Вицепремиерът Томислав Дончев обясни, че кабинетът продължава да работи за мерки за бизнеса и икономиката
    07 април 2020, 15:07 a+ a- a

    „Аз съм горд от българския бизнес“, заяви вицепремиерът Томислав Дончев по време на извънреден брифинг в Министерски съвет. Той уточни, че вместо да чакаме помощ вече произвеждаме. 

    Опитваме мерките, които предприемаме да са комплексни, като към момента продължава да се работи за нови мерки за предпазване на бизнеса. Включително се разработва мярка за безвъзмездна ликвидна подкрепа за най-малките предприятия. Когато става дума за безвъзмездна помощ, когато фирмите подават заявление и им се отпускат средства от европейските фондове, нещата са малко по-сложни и не може да бъде направено за ден-два, уточни още Дончев.

    По отношение въвеждането на мерки за икономиката вицепремиерът обясни, че наблюденията на правителството показват, че „се движим със скорост не по-ниска от тази на другите [държави]”. Той подчерта, че намерението да се направи нещо, не означава, че то вече е направено, визирайки колосалните суми, които например САЩ съобщиха, че ще отпуснат за бизнеса и домакинствата (бел.ред.: над $1 трилион).

    Като изключим тези, чиято дейност е засегната от карантинните мерки – ресторанти и питейни заведения, всички останали работят. „Нашата цел не е била никога да спираме някой да работи“, заяви вицепремиерът.

    Фабриките, които имат поръчки, работят. За съжаление поради спиране на икономиката в основните ни експортни дестинации, няма къде да изнасят продукцията си. Всички останали работят и целта ни е била да работят, обясни още той.

    „Затова бяха въведени всички допълнителни мероприятия, ускорено преминаване през КПП, особено когато става дума за транспорт, който извозва работници, за да може да не пречим на този бизнес, на който разчитаме ние в момента да работи. Прогнози не се наемам да правя“, заяви Томислав Дончев.

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 13 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 13 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 14 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 14 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 16 часа
    преди 19 часа