Целта е изсветляване на сектора, заяви министър Деница Сачева
По-ниско ДДС за ресторанти и заведения ще бъде въведено само под условие, че се увеличат минималните осигурителни доходи на работниците в сектора. Това обясни пред NOVA телевизия министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.
За да се възползва от намален Данък добавена стойност, браншът ще трябва да увеличи минималната заплата в сектора от 610 на 800 лева, обясни тя, като уточни, че целта на мярката е изсветляване на сектора.
Министър Сачева обясни, че към момента между 27 и 28 хиляди от безработните са от сектор хотелиерство и ресторантьорство и част от тях няма да могат да получат обезщетения за безработица, тъй като са работили без трудови договори и не са им плащани осигуровки или имат различна форма на взаимоотношения с работодателите си.
Предложената мярка ще засегне 75 000 работници в сектора.