четвъртък, 01 октомври 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  550 прочитания

  ЕС отпуска €3 млрд. на съседни държави

  Средствата се отпускат на 10 държави и са предназначени за справяне с последиците от пандемията
  18 май 2020, 08:50 a+ a- a

  Европейският парламент (ЕП) одобри в петък (15 май) 3 милиарда евро заеми, за да помогне на съседните на ЕС държави и на страните партньори да се справят с последствията от COVID-19.

  Заемите, които ще бъдат предоставени при изключително благоприятни условия и ще бъдат изплатени за една година, ще помогнат на следните десет държави, чиито икономики изпаднаха в рецесия поради пандемията: Република Албания (€180 млн.), Босна и Херцеговина (€250 млн.), Грузия (€150 млн.), Кралство Йордания (€200 млн.), Косово (€100 млн.), Република Молдова (€100 млн.), Черна гора (€60 млн.), Република Северна Македония (€160 млн.), Република Тунис (€600 млн.) и Украйна (€1,2 млрд.).

  Целта на финансирането е да се позволи на тези държави да смекчат негативните социални и икономически ефекти от кризата, като същевременно запазват финансовата си стабилност.

  За да ускори изплащането на помощта, Парламентът гласува одобрението на законодателството по неотложна процедура (определена в член 163 от Правилника за дейността на ЕП). Съветът даде зелена светлина за пакета на 5 май 2020 г.

  Решението беше прието с 547 гласа „за“, 93 гласа „против“ и 47 гласа „въздържал се“.

  Следващи стъпки
  Средствата може да се предоставят веднага, след като страните подпишат съответния Меморандум за разбирателство, в който ще бъдат уточнени условията за предоставянето на заемите. Европейската комисия очаква първият транш да бъде изплатен през есента на 2020 г., а вторият и последен транш - в началото на 2021 г.

  Бързи факти
  ЕС редовно предоставя макрофинансова помощ (МФП) на страните партньори, за да им помогне при трудности с техния платежен баланс. Настоящото предложение е по-краткосрочно от обикновените МФП (една година вместо 2,5 години) и заемите трябва да бъдат върнати след 15 години. Предоставянето на мащабния пакет от заеми е начин ЕС да прояви солидарност със съседните страни и страните от Източното партньорство, засегнати от пандемията.

  Държавите получатели на средствата трябва да имат текуща програма с Международния валутен фонд (МВФ), като подкрепата на ЕС идва в допълнение на помощта на МВФ за борба с рецесията, причинена, наред с други причини, от спада в приходите от туризъм, парични преводи, преки чуждестранни инвестиции и отлив на инвестиционен капитал.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 10 часа
  Йоурова: Мониторингът върху България продължава, има несвършена работа
  Липсата на прозрачност за собствеността на медиите в България и отчетността на главния прокурор будят безпокойство, пише в доклада за страната ни ЕК
  преди 8 часа
  Въвеждаме отрицателен PCR тест за пристигащите от Украйна у нас
  От 1 октомври ще се допуска публика на спортните състезания на закрито
  преди 9 часа
  преди 9 часа
  Раздадоха първите ваучери за ИКТ услуги на малки и средни фирми
  Те ще подпомгнат дигитализацията на компаниите
  преди 9 часа
  Рекорден срив на английската икономика
  Страната отбелязва 21,5% годишен спад през второто тримесечие на 2020 г.