петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1492 прочитания

    Градините и яслите най-вероятно ще заработят преди 1 юни

    Това ще стане при засилени мерки, от МОН напомнят, че посещението им не е задължително
    18 май 2020, 11:52 a+ a- a

    Най-вероятно детските градини и ясли ще заработят по-рано от 1 юни при стриктна организация и отговорно отношение от родителите на децата. Това съобщиха в свое официално становище от Синдикат „Образование“.

    Матурите и националното външно оценяване (НВО) ще се проведат на 1, 3, 15 и 17 юни, които са учебни за класовете, които не участват в изпитите. Учителите, които не са квестори, преподават на тези класове както обичайно в учебен ден с дистанционна организация. За учениците тези дни ще бъдат частично учебни поради участието на учителите в изпитния процес.
    Регионален Синдикат Образование‘‘ към КТ Подкрепа“ София-град, с цел запазване живота и здравето на учениците, учителите и непедагогическия персонал, закупи предпазни шлемове за всички членове на КТ „Подкрепа“ – квестори и членове на комисии. Предпазни шлемове получиха и синдикалните организации на Синдикат „Подкрепа“ в детските градини, по повод приближаващия старт на предучилищната образователна степен.

    От синдиката приветстват тестов мониторинг на просветните работници във връзка със започването на физически образователни дейности.

    Министерството на образованието и науката (МОН) и общините отправят апел към родителите, които имат възможност да продължат да се грижат за децата си, за осигуряване на разреден режим в групите.

    Родителите, които ще пуснат децата си от първия ден, трябва да се съобразяват с всички заповеди на ръководството на детската градина и здравните власти.

    Рестартът на детските градини безспорно ще носи риск, съизмерим с останалите грипни епидемии. Затова МОН апелира:
    • Посещението на ДГ след отварянето им не е задължително;
    • Опасността от заразяване и епидемията далеч не са отминали. Ако можете, задръжте децата си у дома;
    • Няма правила и мерки, които могат да се приложат и да Ви гарантират, че детето Ви няма да се зарази;
    • Следва да декларирате, че детето не е болно (няма да се търсят изследвания);
    • Ако можете, не водете децата с обществен транспорт.

    Учителите, които определят себе си в рискова категория, не започват веднага, а изчакват обявяването на края на пандемията. 

    В момента всички учители в детски градини, след препоръка на МОН и Сдружение на общините, следва да работят в дистанционен режим или в методическа подготовка (дежурства на работното място) за рестарт на предучилищната сфера. Това вероятно ще се случи след около седмица. 

    Непедагогическият персонал в образователна институция (училища, детски градини и центрове), на основание чл. 42а от последния подписан Анекс между МОН и социалните партньори, разполагат с 20 работни дни платен годишен отпуск, само за 2020 година, над основния договорен в КТД. Този отпуск се ползва в настоящата календарна година, но може да бъде прехвърлен и за следващите две.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 1 час
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 2 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 2 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 4 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години