четвъртък, 01 октомври 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1011 прочитания

  Градините и яслите най-вероятно ще заработят преди 1 юни

  Това ще стане при засилени мерки, от МОН напомнят, че посещението им не е задължително
  18 май 2020, 11:52 a+ a- a

  Най-вероятно детските градини и ясли ще заработят по-рано от 1 юни при стриктна организация и отговорно отношение от родителите на децата. Това съобщиха в свое официално становище от Синдикат „Образование“.

  Матурите и националното външно оценяване (НВО) ще се проведат на 1, 3, 15 и 17 юни, които са учебни за класовете, които не участват в изпитите. Учителите, които не са квестори, преподават на тези класове както обичайно в учебен ден с дистанционна организация. За учениците тези дни ще бъдат частично учебни поради участието на учителите в изпитния процес.
  Регионален Синдикат Образование‘‘ към КТ Подкрепа“ София-град, с цел запазване живота и здравето на учениците, учителите и непедагогическия персонал, закупи предпазни шлемове за всички членове на КТ „Подкрепа“ – квестори и членове на комисии. Предпазни шлемове получиха и синдикалните организации на Синдикат „Подкрепа“ в детските градини, по повод приближаващия старт на предучилищната образователна степен.

  От синдиката приветстват тестов мониторинг на просветните работници във връзка със започването на физически образователни дейности.

  Министерството на образованието и науката (МОН) и общините отправят апел към родителите, които имат възможност да продължат да се грижат за децата си, за осигуряване на разреден режим в групите.

  Родителите, които ще пуснат децата си от първия ден, трябва да се съобразяват с всички заповеди на ръководството на детската градина и здравните власти.

  Рестартът на детските градини безспорно ще носи риск, съизмерим с останалите грипни епидемии. Затова МОН апелира:
  • Посещението на ДГ след отварянето им не е задължително;
  • Опасността от заразяване и епидемията далеч не са отминали. Ако можете, задръжте децата си у дома;
  • Няма правила и мерки, които могат да се приложат и да Ви гарантират, че детето Ви няма да се зарази;
  • Следва да декларирате, че детето не е болно (няма да се търсят изследвания);
  • Ако можете, не водете децата с обществен транспорт.

  Учителите, които определят себе си в рискова категория, не започват веднага, а изчакват обявяването на края на пандемията. 

  В момента всички учители в детски градини, след препоръка на МОН и Сдружение на общините, следва да работят в дистанционен режим или в методическа подготовка (дежурства на работното място) за рестарт на предучилищната сфера. Това вероятно ще се случи след около седмица. 

  Непедагогическият персонал в образователна институция (училища, детски градини и центрове), на основание чл. 42а от последния подписан Анекс между МОН и социалните партньори, разполагат с 20 работни дни платен годишен отпуск, само за 2020 година, над основния договорен в КТД. Този отпуск се ползва в настоящата календарна година, но може да бъде прехвърлен и за следващите две.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 11 часа
  Йоурова: Мониторингът върху България продължава, има несвършена работа
  Липсата на прозрачност за собствеността на медиите в България и отчетността на главния прокурор будят безпокойство, пише в доклада за страната ни ЕК
  преди 9 часа
  Въвеждаме отрицателен PCR тест за пристигащите от Украйна у нас
  От 1 октомври ще се допуска публика на спортните състезания на закрито
  преди 10 часа
  преди 10 часа
  Раздадоха първите ваучери за ИКТ услуги на малки и средни фирми
  Те ще подпомгнат дигитализацията на компаниите
  преди 10 часа
  Рекорден срив на английската икономика
  Страната отбелязва 21,5% годишен спад през второто тримесечие на 2020 г.