сряда, 03 юни 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  727 прочитания

  Детските градини и ясли отварят на 22 май

  Медицински бележки няма да се изискват, ще се измерва температурата на децата на входа
  19 май 2020, 11:17 a+ a- a

  Здравният министър Кирил Ананиев е издал заповед детските градини и ясли да възобновят дейност на 22 май. Това стана ясно на извънреден брифинг в МС.

  Откриването ще стане при строго спазване на санитарно хигиенните изисквания, противоепидемичните мерки и осигуряване на безопасна и здравословна среда за децата. В заповедта е предвидено министърът на образованието и науката, съгласувано с министъра на здравеопазването, да одобрят мерки за организиране на дейността. Също така е предвиден текст, с който се възлага на кметовете на общини да създадат необходимата организация по откриване и функциониране на детските градини и ясли в зависимост от спецификата на всяка една община.  

  Кметовете ще имат крайната дума по осигуряването на всички необходими условия, които да гарантират здравето и живота на децата.
   
  Медицински бележки от децата, които ще посещават градините и яслите, няма да се изискват, но се предвижда сериозен медицински контрол. При постъпването в първия ден ще се измерва температурата на всяко едно дете с живачен термометър. Родителите ще трябва да подпишат декларация за информирано съгласие и споделена отговорност, с което ще декларират, че са запознати с всички предприети мерки и че доброволно са пожелали тяхното дете да постъпи в детската градина или ясла.
   
  Родителите ще декларират също, че ако има проблеми със здравословното състояние на детето, те няма да го допускат до детска градина или ясла и ще държат в течение ръководството за състоянието му.
   
  Предвидени са и допълнителни мерки за гарантиране на физическа и социална дистанция между групите и персонала. Ще се прави и периодично тестване на персонала.
   
  Въпреки създадената организация и предприетите мерки, по време на брифинга министърът на образованието и науката Красимир Вълчев апелира при възможност децата да си останат вкъщи. Той цитира проучване на МОН, според което 38% от родителите са готови веднага да си пуснат децата. Но има голям процент родители, около 30%, все още се колебаят, отбеляза Вълчев, и отправи апел към тях да не пускат децата си на ясла или детска градина.
   
  Максимална запълняемост на групите няма да се въвежда, тъй като се очаква групите да бъдат малочислени - 10-18 деца. В по-голяма част от времето децата ще бъдат навън, ако времето го позволява. 
   
  Дистанция вътре в групите между децата няма да може да се осигури, уточни Вълчев и посочи, че това не е въведено в нито една европейска страна. Ще се предприемат мерки за осигуряване на дистанция между групите, между учителите, между учителите и родителите, но не и между децата в групата. На учителите ще бъдат предоставени предпазни средства - маски и шлемове.
   
  Ежеседмично ръководителите на детските градини ще проучват колко от децата ще посещават групите следващата седмица, за да създават необходимата организация.
   
   
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 12 часа
  преди 12 часа
  Няма нови случаи на Covid-19 в Ухан
  Това показват резултатите от тестването на почти цялото население на 11-милионният град
  преди 13 часа
  36 български общини могат да кандидатстват за европари за безжичен интернет
  Утре стартира последният конкурс от инициативата WiFi4EU
  преди 14 часа
  преди 14 часа
  Варна ще има 31 нови заряди станции за електромобили
  В началото на юли в морската ни столица се въвежда втори етап на „Синя зона“
  преди 15 часа
  Годишната инфлация в ОИСР с рязък спад през април
  Цените на храните обаче се увеличават
  преди 16 часа