петък, 22 януари 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  994 прочитания

  Детските градини и ясли отварят на 22 май

  Медицински бележки няма да се изискват, ще се измерва температурата на децата на входа
  19 май 2020, 11:17 a+ a- a

  Здравният министър Кирил Ананиев е издал заповед детските градини и ясли да възобновят дейност на 22 май. Това стана ясно на извънреден брифинг в МС.

  Откриването ще стане при строго спазване на санитарно хигиенните изисквания, противоепидемичните мерки и осигуряване на безопасна и здравословна среда за децата. В заповедта е предвидено министърът на образованието и науката, съгласувано с министъра на здравеопазването, да одобрят мерки за организиране на дейността. Също така е предвиден текст, с който се възлага на кметовете на общини да създадат необходимата организация по откриване и функциониране на детските градини и ясли в зависимост от спецификата на всяка една община.  

  Кметовете ще имат крайната дума по осигуряването на всички необходими условия, които да гарантират здравето и живота на децата.
   
  Медицински бележки от децата, които ще посещават градините и яслите, няма да се изискват, но се предвижда сериозен медицински контрол. При постъпването в първия ден ще се измерва температурата на всяко едно дете с живачен термометър. Родителите ще трябва да подпишат декларация за информирано съгласие и споделена отговорност, с което ще декларират, че са запознати с всички предприети мерки и че доброволно са пожелали тяхното дете да постъпи в детската градина или ясла.
   
  Родителите ще декларират също, че ако има проблеми със здравословното състояние на детето, те няма да го допускат до детска градина или ясла и ще държат в течение ръководството за състоянието му.
   
  Предвидени са и допълнителни мерки за гарантиране на физическа и социална дистанция между групите и персонала. Ще се прави и периодично тестване на персонала.
   
  Въпреки създадената организация и предприетите мерки, по време на брифинга министърът на образованието и науката Красимир Вълчев апелира при възможност децата да си останат вкъщи. Той цитира проучване на МОН, според което 38% от родителите са готови веднага да си пуснат децата. Но има голям процент родители, около 30%, все още се колебаят, отбеляза Вълчев, и отправи апел към тях да не пускат децата си на ясла или детска градина.
   
  Максимална запълняемост на групите няма да се въвежда, тъй като се очаква групите да бъдат малочислени - 10-18 деца. В по-голяма част от времето децата ще бъдат навън, ако времето го позволява. 
   
  Дистанция вътре в групите между децата няма да може да се осигури, уточни Вълчев и посочи, че това не е въведено в нито една европейска страна. Ще се предприемат мерки за осигуряване на дистанция между групите, между учителите, между учителите и родителите, но не и между децата в групата. На учителите ще бъдат предоставени предпазни средства - маски и шлемове.
   
  Ежеседмично ръководителите на детските градини ще проучват колко от децата ще посещават групите следващата седмица, за да създават необходимата организация.
   
   
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 11 часа
  Стартъп с българи съоснователи набра 2.8 млн. долара
  Българските учени в Цюрих развиват вече трети пореден стартъп
  преди 12 часа
  Търговските вериги против "свръхправомощията" на КЗК
  Предложените промени в ЗЗК вредят на свободната конкуренция, потребителите и бизнеса на търговците и производителите, посочват от Сдружението за модерна търговия
  преди 13 часа
  „Биодит“ набра 1 млн. лв. за секунди по време на IPO-то си
  Компанията набра максимално допуснатия капитал на BEAM пазара на БФБ
  преди 14 часа
  Проучване: Има голям потенциал за инвестиции на пазара за общо застраховане в България
  Все още има поле за консолидация и в животозастрахователния сектор у нас, сочи проучване на Делойт
  преди 15 часа
  Полети от Варна до Истанбул стартират от февруари
  Турция е един от най-важните ни пазари както за изходящ, така и за входящ туризъм, заяви министърът на туризма