петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1381 прочитания

    Детските градини и ясли отварят на 22 май

    Медицински бележки няма да се изискват, ще се измерва температурата на децата на входа
    19 май 2020, 11:17 a+ a- a

    Здравният министър Кирил Ананиев е издал заповед детските градини и ясли да възобновят дейност на 22 май. Това стана ясно на извънреден брифинг в МС.

    Откриването ще стане при строго спазване на санитарно хигиенните изисквания, противоепидемичните мерки и осигуряване на безопасна и здравословна среда за децата. В заповедта е предвидено министърът на образованието и науката, съгласувано с министъра на здравеопазването, да одобрят мерки за организиране на дейността. Също така е предвиден текст, с който се възлага на кметовете на общини да създадат необходимата организация по откриване и функциониране на детските градини и ясли в зависимост от спецификата на всяка една община.  

    Кметовете ще имат крайната дума по осигуряването на всички необходими условия, които да гарантират здравето и живота на децата.
     
    Медицински бележки от децата, които ще посещават градините и яслите, няма да се изискват, но се предвижда сериозен медицински контрол. При постъпването в първия ден ще се измерва температурата на всяко едно дете с живачен термометър. Родителите ще трябва да подпишат декларация за информирано съгласие и споделена отговорност, с което ще декларират, че са запознати с всички предприети мерки и че доброволно са пожелали тяхното дете да постъпи в детската градина или ясла.
     
    Родителите ще декларират също, че ако има проблеми със здравословното състояние на детето, те няма да го допускат до детска градина или ясла и ще държат в течение ръководството за състоянието му.
     
    Предвидени са и допълнителни мерки за гарантиране на физическа и социална дистанция между групите и персонала. Ще се прави и периодично тестване на персонала.
     
    Въпреки създадената организация и предприетите мерки, по време на брифинга министърът на образованието и науката Красимир Вълчев апелира при възможност децата да си останат вкъщи. Той цитира проучване на МОН, според което 38% от родителите са готови веднага да си пуснат децата. Но има голям процент родители, около 30%, все още се колебаят, отбеляза Вълчев, и отправи апел към тях да не пускат децата си на ясла или детска градина.
     
    Максимална запълняемост на групите няма да се въвежда, тъй като се очаква групите да бъдат малочислени - 10-18 деца. В по-голяма част от времето децата ще бъдат навън, ако времето го позволява. 
     
    Дистанция вътре в групите между децата няма да може да се осигури, уточни Вълчев и посочи, че това не е въведено в нито една европейска страна. Ще се предприемат мерки за осигуряване на дистанция между групите, между учителите, между учителите и родителите, но не и между децата в групата. На учителите ще бъдат предоставени предпазни средства - маски и шлемове.
     
    Ежеседмично ръководителите на детските градини ще проучват колко от децата ще посещават групите следващата седмица, за да създават необходимата организация.
     
     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    38 млрд. долара достигат загубите от финансови измами през 2023
    БОРИКА стартира инициатива за превенция на финансови измами
    преди 2 часа
    Започва поетапно изключване на отоплението за град София
    Изключването на топлоподаването стартира на 31 март
    преди 2 часа
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 2 часа
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 3 часа
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове