четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    899 прочитания

    ЕС одобри 100 млрд. евро помощ за временна заетост

    Схемата се очаква да започне да действа от 1 юни 2020 и да продължи до 31 декември 2022
    19 май 2020, 14:27 a+ a- a

    Съветът на ЕС одобри SURE — временна схема, която ще осигури до 100 милиарда евро под формата на заеми при благоприятни условия за държавите членки. Инструментът дава възможност на страните членки да искат подкрепа от ЕС за финансиране на внезапното и драстично увеличаване на националните публични разходи, считано от 1 февруари 2020, във връзка с националните схеми за работа с намалено работно време и подобни мерки, включително за самостоятелно заети лица, или във връзка с някои мерки в областта на здравето, и по-специално на работното място, в отговор на кризата.

    SURE е една от трите защитни мрежи (на стойност 540 милиарда евро) за работните места и работниците, предприятията и държавите членки, договорени от Еврогрупата на 9 април 2020. Лидерите на ЕС одобриха споразумението на 23 април и призоваха пакетът да започне да функционира от 1 юни 2020.

    "SURE ще бъде жизненоважна защитна мрежа за работните места и работниците, тъй като ще гарантира, че държавите членки разполагат с необходимите средства за финансиране на мерки за справяне с безработицата и загубата на доходи, както и за някои свързани със здравето мерки", заяви Здравко Марич, заместник министър-председател и министър на финансите на Хърватия, която е председател на ЕС в момента. 

    За да осигури на поискалите подкрепа държави членки финансова помощ при благоприятни условия, Комисията ще набира средства на международните капиталови пазари от името на ЕС. Заемите по SURE ще бъдат подкрепени от бюджета на ЕС, а държавите членки ще предоставят гаранции в зависимост от своя дял в БНД на ЕС. Общият размер на гаранциите ще бъде 25 милиарда евро.

    Въпреки че всички държави членки ще могат да използват инструмента, SURE ще действа като особено важна защитна мрежа за работниците в страните с най-тежко засегната икономика. Формално финансовата помощ ще се предоставя с решение, прието от Съвета по предложение на Комисията.

    SURE ще започне да действа, след като всички държави членки предоставят своите гаранции. След това инструментът ще функционира до 31 декември 2022. По предложение на Комисията Съветът може да реши да удължи срока на разполагаемост на инструмента, всеки път за допълнителен срок от 6 месеца, ако продължават да са налице тежките икономически смущения, причинени от пандемията от COVID-19.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 11 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 11 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 12 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 12 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 14 часа
    преди 17 часа