четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1037 прочитания

    Американската икономика може да понесе „трайни увреждания“

    За това предупредиха финансовият министър и председателя на Федералния резерв на страната
    20 май 2020, 11:45 a+ a- a

    Американският финансов министър Стивън Мнъчин и председателят на Федералния резерв Жером Пауъл дадоха мрачни оценки за крехкото положение на икономиката, като предупредиха за предстоящи големи загуби на работни места в идните месеци. Това стана по време на изслушването им от Банковия комитет в Сената.

    Двамата обаче предложиха противоположни стратегии за справяне с тази прогноза. Според Пауъл трябва да се отпусне повече фискална помощ за щатите и бизнеса, за да се избегне постоянна загуба на работни места. Според Мнъчин без скоростно отваряне, икономиката може никога да не се възстанови напълно.

    Ако щатите удължат мерките за ограничаване на вируса, американската икономика може да понесе „трайни увреждания“, заяви Мнъчин. До скоро той очакваше финансовото министерство да си възстанови всичките $454 милиарда от Конгреса. Сега обаче той обясни, че „основният сценарий“ е правителството да загуби пари. „Очакваме да понесем някои загуби от тези инструменти“, обясни той.

    От своя страна председателят на Фед Жером Пауъл предупреди, че последиците за икономиката могат да се окажат дълготрайни, ако политиката за отговор на кризата не е достатъчно агресивна и отново повтори, че икономиката може да се нуждае от повече помощ, за да премине през пандемията без „дългосрочни белези“. Той предложи централната банка да започне да изкупува общински дългове и се съгласи, че федералното правителство и местното управление на щатите ще забавят възстановяването, ако започнат да съкращават работници насред свиване в бюджета.

    „Разбира се най-важното нещо е хората да вярват, че е безопасно да се върнат на работа. И това се отнася до разумно, премислено подновяване на икономиката, нещо, което всички ние искаме и нещо, на което сме в ранните стадии“, заяви Пауъл. „То ще е комбинация от овладяване на вируса, разработване на лекарства и ваксина“, каза още той.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 31 минути
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 5 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 6 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 7 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам
    преди 23 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 23 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.