петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1326 прочитания

    ЕК: Докладът по Европейския семестър няма общо с мониторинга

    Няма промяна в позицията на ЕК по отношение на изпълнението от страна на България на всички нейни ангажименти в контекста на Механизма за сътрудничество и оценка, посочи министърът на външните работи Екатерина Захариева
    21 май 2020, 16:51 a+ a- a

    Обявеният вчера доклад по Европейския семестър с препоръки за България няма нищо общо с доклада по механизма за сътрудничество и проверка. Това заяви пред БНР еврокомисарят, отговарящ за икономиката в интерес на хората Валдис Домбровскис, във връзка с появили се публикации, че мониторингът над България ще продължи.

    „Европейският семестър не е свързан с Механизма за сътрудничество и проверка. Колкото до последния, вече имаше доклад по него през октомври 2019 година. В него има заключение, че България вече е покрила всички изисквания. Това не се е променило и тук няма нищо ново“.

    "Европейската комисия в момента не изготвя нов доклад за България по механизма за сътрудничество и проверка и не обхваща България в рамките на този механизъм. Колкото до Европейския семестър, както правилно споменахте прането на пари, Европейската комисия изготви препоръки за 11 страни-членки. България е една от тях. През изминалите години имахме серии от скандали с прането на пари в ЕС, скоро публикувахме и план за действие в тази насока. И, да, този проблем ще продължим да наблюдаваме в контекста на европейския семестър", допълни еврокомисарят пред БНР.

    По-рано министърът на външните работи Екатерина Захариева публикува в профила си във Facebook "уточнения" по повод съобщенията от сряда, че продължава действието на т.нар. механизъм за мониторинг на съдебната реформа и борбата с корупцията и организираната престъпност.

    "1. Европейският семестър, Механизмът за сътрудничество и оценка и бъдещият Механизъм за върховенство на закона са три различни инструмента. Европейският семестър е цикъл на координиране на икономическите и фискалните политики в ЕС. Той е част от рамката на Европейския съюз за икономическото управление.

    2. По отношение на Механизма за сътрудничество и оценка (МСО), на 22 октомври 2019 година Европейската комисия прие последния си доклад за стъпките, предприети от България в изпълнение на поетите от нея ангажименти в областта на съдебната реформа, борбата срещу корупцията и организираната престъпност. В него се казва, че напредъкът на България по линия на МСО е достатъчен за изпълнението на ангажиментите на страната, поети към момента на присъединяването ѝ към ЕС. Констатациите в 18-ия доклад по Механизма за сътрудничество и оценка сочат, че България е изпълнила всички препоръки на Европейската комисия и затова тя препоръчва това да е последният доклад. Тогава председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер каза: "В изпълнение на препоръките на Комисията, през последните години България постигна впечатляващ напредък. Предизвикателствата остават, осъществяването на необходимите реформи трябва да продължи, но напредъкът в България вече е достатъчен, за да се отиде отвъд МСО и вече да се приложат новите инструменти за наблюдение както на национално, така и на ЕС равнище".

    3. Бъдещият Механизъм за върховенство на закона ще следи борбата с корупцията, свободата на медиите и съдебните системи във всички държави-членки. Той все още предстои да бъде създаден, въз основа на нова идея на ЕК, работата по която все още продължава в Съвета на ЕС.

    4. В обобщение: Няма промяна в позицията на Европейската комисия по отношение на изпълнението от страна на България на всички нейни ангажименти в контекста на МСО".

    В препоръките на Европейската комисия от вчера се отбелязва, че: "Комисията наблюдава напредъка на България в областта на съдебната реформа и борбата с корупцията в контекста на механизма за сътрудничество и оценка (МСО). В последния доклад по МСО от октомври 2019 се посочва, че постигнатият от България напредък е достатъчен за изпълнението на ангажиментите на страната, поети към момента на присъединяването ѝ към ЕС.

    След това в анализа се констатират оставащи проблеми, по които още няма солидни резултати, като например, че няма окончателни присъди за корупция по високите етажи на властта, както и за незавършената реформа на прокуратурата.

    "Тези въпроси са предмет на мониторинг по Механизма за сътрудничество и оценка. В рамките на този механизъм Комисията продължава да наблюдава съдебната реформа и борбата с корупцията в България. Затова тези области не са включени в специфичните за държавата препоръки за България, но са важни за развитието на благоприятна социално-икономическа среда в страната”, се посочва в документа.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 13 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 15 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 1 ден
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 1 ден
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 1 ден
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 2 дни
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство