петък, 03 юли 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  550 прочитания

  ЕК: Докладът по Европейския семестър няма общо с мониторинга

  Няма промяна в позицията на ЕК по отношение на изпълнението от страна на България на всички нейни ангажименти в контекста на Механизма за сътрудничество и оценка, посочи министърът на външните работи Екатерина Захариева
  21 май 2020, 16:51 a+ a- a

  Обявеният вчера доклад по Европейския семестър с препоръки за България няма нищо общо с доклада по механизма за сътрудничество и проверка. Това заяви пред БНР еврокомисарят, отговарящ за икономиката в интерес на хората Валдис Домбровскис, във връзка с появили се публикации, че мониторингът над България ще продължи.

  „Европейският семестър не е свързан с Механизма за сътрудничество и проверка. Колкото до последния, вече имаше доклад по него през октомври 2019 година. В него има заключение, че България вече е покрила всички изисквания. Това не се е променило и тук няма нищо ново“.

  "Европейската комисия в момента не изготвя нов доклад за България по механизма за сътрудничество и проверка и не обхваща България в рамките на този механизъм. Колкото до Европейския семестър, както правилно споменахте прането на пари, Европейската комисия изготви препоръки за 11 страни-членки. България е една от тях. През изминалите години имахме серии от скандали с прането на пари в ЕС, скоро публикувахме и план за действие в тази насока. И, да, този проблем ще продължим да наблюдаваме в контекста на европейския семестър", допълни еврокомисарят пред БНР.

  По-рано министърът на външните работи Екатерина Захариева публикува в профила си във Facebook "уточнения" по повод съобщенията от сряда, че продължава действието на т.нар. механизъм за мониторинг на съдебната реформа и борбата с корупцията и организираната престъпност.

  "1. Европейският семестър, Механизмът за сътрудничество и оценка и бъдещият Механизъм за върховенство на закона са три различни инструмента. Европейският семестър е цикъл на координиране на икономическите и фискалните политики в ЕС. Той е част от рамката на Европейския съюз за икономическото управление.

  2. По отношение на Механизма за сътрудничество и оценка (МСО), на 22 октомври 2019 година Европейската комисия прие последния си доклад за стъпките, предприети от България в изпълнение на поетите от нея ангажименти в областта на съдебната реформа, борбата срещу корупцията и организираната престъпност. В него се казва, че напредъкът на България по линия на МСО е достатъчен за изпълнението на ангажиментите на страната, поети към момента на присъединяването ѝ към ЕС. Констатациите в 18-ия доклад по Механизма за сътрудничество и оценка сочат, че България е изпълнила всички препоръки на Европейската комисия и затова тя препоръчва това да е последният доклад. Тогава председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер каза: "В изпълнение на препоръките на Комисията, през последните години България постигна впечатляващ напредък. Предизвикателствата остават, осъществяването на необходимите реформи трябва да продължи, но напредъкът в България вече е достатъчен, за да се отиде отвъд МСО и вече да се приложат новите инструменти за наблюдение както на национално, така и на ЕС равнище".

  3. Бъдещият Механизъм за върховенство на закона ще следи борбата с корупцията, свободата на медиите и съдебните системи във всички държави-членки. Той все още предстои да бъде създаден, въз основа на нова идея на ЕК, работата по която все още продължава в Съвета на ЕС.

  4. В обобщение: Няма промяна в позицията на Европейската комисия по отношение на изпълнението от страна на България на всички нейни ангажименти в контекста на МСО".

  В препоръките на Европейската комисия от вчера се отбелязва, че: "Комисията наблюдава напредъка на България в областта на съдебната реформа и борбата с корупцията в контекста на механизма за сътрудничество и оценка (МСО). В последния доклад по МСО от октомври 2019 се посочва, че постигнатият от България напредък е достатъчен за изпълнението на ангажиментите на страната, поети към момента на присъединяването ѝ към ЕС.

  След това в анализа се констатират оставащи проблеми, по които още няма солидни резултати, като например, че няма окончателни присъди за корупция по високите етажи на властта, както и за незавършената реформа на прокуратурата.

  "Тези въпроси са предмет на мониторинг по Механизма за сътрудничество и оценка. В рамките на този механизъм Комисията продължава да наблюдава съдебната реформа и борбата с корупцията в България. Затова тези области не са включени в специфичните за държавата препоръки за България, но са важни за развитието на благоприятна социално-икономическа среда в страната”, се посочва в документа.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 7 часа
  Д. Ливингстън, Citi: Има ползи от влизането в чакалнята на еврозоната, но възстановяването ще зависи от политиката на правителството
  Главният изпълнителен директор на американската банка за EMEA коментира за Economy.bg плюсовете за страната ни от евентуално влизане в ERM 2
  преди 8 часа
  Великобритания предлага нова програма за гражданство на жители на Хонконг
  Решението идва, след като Китай одобри нов закон за сигурност
  преди 8 часа
  Tesla надмина Toyota като най-скъпа марка кола в света
  Това се случи след като акциите на електромобилопроизводителя достигнаха рекордна цена
  преди 9 часа
  Захариева: Не трябва да допускаме разделения в ЕС заради кризата с коронавируса
  Никога не трябва да пропиляваме криза, чрез която можем да намерим работещи и по-добри решения за бъдещето, заяви посланикът на Германия в България Кристоф Айххорн по време на дискусия
  преди 13 часа
  PPF Group разделя търговските от инфраструктурните дейности в операторите с марката Теленор
  Компанията създава CETIN България, която ще оперира в рамките на CETIN Group