четвъртък, 01 октомври 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1292 прочитания

  САЩ отпуска $1,2 млрд. на AstraZeneca

  Компанията ще произвежда ваксината срещу коронавирус, разработвана от Оксфорд
  22 май 2020, 10:29 a+ a- a

  Американският департамент по здравеопазване съобщи, че ще осигури „до $1,2 милиарда“ на фармацевтичната компания AstraZeneca, да разработи потенциална ваксина заедно с лаборатория в университета Оксфорд, съобщи New York Times.

  Сделката с AstraZeneca е четвъртата и до момента най-голямата, свързана с разработка на ваксина, която здравният департамент е оповестил. Средствата ще бъдат отпуснати за третата фаза на клинични проучвания – тестване при хора. То ще се проведе в САЩ това лято с около 30 000 доброволци.

  От департамента съобщиха, че заедно с фармацевтичния гигант „си сътрудничат, за да осигурят поне 300 млн. дози“, и прогнозират, че първите ваксини ще са налични още през октомври месец.

  В отделно изявление от AstraZeneca съобщават, че са постигнали споразумения с няколко правителства и други организации за производство на 400 млн. дози, както и че е осигурила „производствен капацитет за 1 милиард дози“ и ще започне първите си доставки през септември.

  От компанията също така уточняват, че обсъждат едновременно производство с други компании, включително индийската Serum Institute, основен доставчик на ваксини за развиващия се свят.

  BARDA (Biomedical Advanced Research and Development Authority – контролен орган към здравния департамент) разпределя милиарди долари на компании, за да създават ваксини, включително и на AstraZeneca. Barda вече се е съгласила да осигури $483 млн. на биотехнологичната компания Moderna и $500 млн. на Johnson & Johnson за техните разработки на ваксини срещу коронавирус.

  Към момента няма доказано лечение или ваксина срещу новия коронавирус, а експерти по инфекциозни заболявания предупреждават, че за много ваксини са необходими години, за да бъдат усъвършенствани. Някои се провалят или предизвикват толкова тежки странични ефекти при изпитанията при хора, че се прекратяват.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 10 часа
  Йоурова: Мониторингът върху България продължава, има несвършена работа
  Липсата на прозрачност за собствеността на медиите в България и отчетността на главния прокурор будят безпокойство, пише в доклада за страната ни ЕК
  преди 8 часа
  Въвеждаме отрицателен PCR тест за пристигащите от Украйна у нас
  От 1 октомври ще се допуска публика на спортните състезания на закрито
  преди 9 часа
  преди 9 часа
  Раздадоха първите ваучери за ИКТ услуги на малки и средни фирми
  Те ще подпомгнат дигитализацията на компаниите
  преди 10 часа
  Рекорден срив на английската икономика
  Страната отбелязва 21,5% годишен спад през второто тримесечие на 2020 г.