петък, 29 май 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  832 прочитания

  Калифорнийският университет се отказва от изпитите SAT и ACT

  Мярката ще е в сила до 2024 г., когато предстоят допълнителни промени
  22 май 2020, 13:36 a+ a- a

  Калифорнийският университет (University of California – UC) вече няма да изисква резултати от стандартизираните изпити SAT и CAT за приемане на първокурсници от същия щат, съобщи NBC News. 

  Управата на учебното заведени е гласувал за тази промяна, която ще важи до есента на 2024 година. Висшето училище и неговите филиали ще използват следващите 3 години, за да разработят нов тест, който да е по-релевантен спрямо знанията, които университетът очаква кандидатите да имат преди да започнат колежанското си образование. 

  Според съобщението, ако новият тест не посрещне „специфичните критерии“ до 2025 г., системата ще елиминира изцяло тестовете.

  От университета уточняват, че трябва да разработят подобен процес и за студентите извън щата, както и за международните кандидати, които не се обучават в гимназиите на щата Калифорния и съответно нямат предварително одобрените от университета знания. Този процес ще започне през 2025 година.

  Според новите правила кандидат-студентите от щата ще могат да кандидатстват с резултати от SAT и ACT през 2021 и 2022 г. Филиалите ще могат използват резултатите за прием и други цели, но кандидатите, които ги пропуснат няма да бъдат наказвани. Новата политика се отказва и от писането на есета и писмените изпити.

  В следващите 2 години учениците все още ще могат да полагат тези изпити, но резултатите няма да се използват за прием във висшето учебно заведение. 

  Критици на тестовете твърдят, че те ощетяват малцинствата и по-бедните ученици, защото въпросите често съдържат определени пристрастия, на които по-привилегированите деца са по-подготвени да отговорят. Освен това по-богатите ученици се подготвят чрез специални курсове, които помагат за повишаване на резултатите им. Много ученици обаче не могат да си ги позволят.

  Системата на Калифорнийския университет се състои от 10 филиала (кампуса) от Дейвис, близо до Сакраменто и Бъркли в Северна Калифорния до UCLA в Лос Анджелис и UC Сан Диего. UC в Сан Франциско обучава само завършили студенти и предлага професионално образование. Системата включва повече от 280 000 студенти и над 227 000 души персонал.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 45 минути
  преди 51 минути
  Италия ще признава изтекли български лични документи
  28 държави са потвърдили, че в условията на пандемията ще признават и пропускат българи с изтекли лични документи
  преди 3 часа
  Boeing съкращава близо 7000 души
  Компанията планира да се раздели с 10% от 160-те си хиляди служители
  преди 3 часа
  Над 40 млн. американци останаха без работа
  Един на всеки 4-ма е подал заявление за обезщетение при безработица
  преди 4 часа
  Щабът е препоръчал отпадане на 14-дневната карантина за граждани на ЕС, Сърбия и Северна Македония
  Очаква се в средата на юни да се възстанови изцяло свободното движение в ЕС
  преди 5 часа
  8 са новите случаи на Covid-19 в България
  Общият брой потвърдени случаи е 2485
  преди 5 часа
  Renault съкращава 15 000 работни места по света
  Компанията стартира план за икономии в размер на 2 млрд. евро за 3 години