петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    931 прочитания

    Подготвят се протоколи за стартиране на туристическия сезон в ЕС без карантина

    Ще се насърчава преди всичко вътрешният туризъм, но се работи и по комуникационна стратегия за чуждестранните пазари, обясни министър Ангелкова пред посланици от ЕС
    27 май 2020, 08:05 a+ a- a

    Поетапният рестарт на туристическия сектор в България се основава преди всичко върху насърчаване на вътрешния туризъм, отваряне на границите за пътувания с цел туризъм от съседните на България страни, а впоследствие и за граждани от останалите държави в ЕС в зависимост от въздушната свързаност, акцентира още тя.

    Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова по време на видеоконференция с посланиците на държавите членки на ЕС, акредитирани в България, в която участваха посланиците на Испания, Италия, Швеция, Латвия, Нидерландия, Унгария, Словакия и Хърватия.

    Работната онлайн дискусия се състоя по инициатива на посланика на Хърватия у нас Н.Пр. Ясна Огняновац в качеството ѝ на представляващ Хърватското председателство на Съвета на ЕС.

    Нашата институция работи активно с останалите заинтересовани ведомства за подготовка на протоколи и стартиране на туристически пътувания без прилагане на карантина, обясни министър Ангелкова. 

    Тя се спря подробно и на стъпките за постепенно облекчаване на мерките срещу коронавируса, като изтъкна тези, които ще помогнат непосредствено на туристическия бизнес. Сред тях е подновяването на работата на заведенията за хранене и на закрито от 1 юни при спазване на здравните и хигиенните мерки. Нашите действия следват координирания недискриминационен подход за възстановяване на свободното движение в съответствие с Пакета на ЕС за транспорт и туризъм, обясни още Ангелкова. 

    Представена бе и мярката за понижаване с минимум 50% на цената за плажни принадлежности, което ще направи българските летни курорти по-атрактивни и привлекателни за наши и чуждестранни гости. Министър Ангелкова изброи и други приети от правителството мерки, които ще насърчат възобновяването на сектора като субсидирането на чартърни полети, въвеждането на ваучери за туризъм за хората на първа линия в борбата с коронавируса, помощта, от която могат да се възползват предприятията по линия на оперативните програми. Също така намаляването на ДДС за ресторантьорския сектор, субсидирането на заетост чрез финансиране от страна на държавата, възможността туроператорите да предлагат ваучер за неосъществено пътуване заради коронакризата и др. 

    Разработваме комуникационна кампания за чуждестранните пазари, целта ни е активен летен сезон от 1 юли, обясни още министърът на туризма.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 34 минути
    Спад в броя на сделките с имоти у нас
    Средните цени на жилищата задържат нивата си през първото тримесечие на 2024, отчитат от Arco Real Estate
    преди 17 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 19 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 23 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 1 ден
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации